c S

Italijansko sodišče: Kraja hrane zaradi revščine ni delikt

03.05.2016 14:45 Rim, 03. maja (STA) - Italijansko kasacijsko sodišče je oprostilo brezdomca, ki se je na zatožni klopi znašel zaradi poskusa kraje sira in klobasic. Najvišje prizivno sodišče v Italiji je ob tem razsodilo, da lačni reveži s krajo manjših količin hrane ne zagrešijo kaznivega dejanja, današnje poročanje italijanskih medijev povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je odločalo v primeru Romuna Romana Ostriakova, ki je leta 2011 v nekem supermarketu v Genovi skušal ukrasti klobasice in dva kosa sira v skupni vrednosti 4,07 evra. Pri poskusu kraje ga je opazila neka stranka in o tem obvestila uslužbence trgovine. Brezdomca, starega okoli 30 let, so posledično obsodili na šest mesecev zapora in denarno kazen v višini 100 evrov.

Sodbi je sledila pritožba tožilstva z zahtevo po blažji kazni, saj so Ostriakova ustavili, še preden je zapustil supermarket. Nato je bila vložena še ena pritožba, na podlagi katere je bila nato izrečena oprostilna sodba kasacijskega sodišča. Kot je navedlo slednje, je bilo jasno, da obtoženi ni mogel živeti brez hrane in da je ukrepal iz nuje.

Italijanski dnevnik Corriere della Sera je ob tem izpostavil ironijo sodnega sistema v Italiji - poskus kraje v višini dobrih štirih evrov je moral iti kar skozi tri drage sodne stopnje, preden so ga končno zaključili.