c S

Na čelu Natovih sil za Evropo poslej Curtis Scaparrotti

03.05.2016 13:59 Stuttgart, 03. maja (STA) - Položaj poveljnika Natovih sil za Evropo je danes prevzel 60-letni ameriški general Curtis Scaparrotti. Slovesni predaji položaja, ki ga je od leta 2013 opravljal ameriški general Philip Breedlove, je danes v Stuttgartu prisostvoval tudi obrambni sekretar ZDA Ashton Carter.

Visoko odlikovani Scaparrotti je bil doslej na čelu ameriških sil v Južni Koreji. Pred tem je med drugim vodil korpus kadetov na ameriški vojaški akademiji West Point, bil pa je tudi poveljnik 82. letalske divizije ameriške vojske in poveljnik mednarodnih sil v Afganistanu, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Ena izmed njegovih glavnih nalog na novem položaju bo krepitev sil na vzhodnih mejah zavezništva oz. urejanje trenutno težavnih odnosov med Moskvo in Natom.

K napetostim med Rusijo in Natom, ki jih že mesece oz. leta obremenjujeta ukrajinska in sirska kriza, so še doprinesli nedavni incidenti v Baltskem morju med ameriškimi in ruskimi ladjami oz. letali. Ruska letala so nedavno večkrat preletela ameriške vojaške ladje oz. letala v Baltiku.

Ameriški obrambni sekretar je danes v zvezi z odnosi med zavezništvom in Moskvo poudaril, da Nato Rusiji ne zapira vrat, a če bo treba pred rusko agresijo zaščiti zaveznice, ne bo okleval, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Odločitev je na Kremlju. Ne želimo si hladne vojne in še manj vroče. Ne prizadevamo si, da bi Rusija postala sovražnik. A ne bodite v zmoti - branili bomo naše zaveznike, mednarodni red in pozitivno prihodnost, ki nam jo ta ponuja," je poudaril Carter.

Že v ponedeljek je Carter izjavil, da Nato razmišlja, da bi na predlog vzhodnih članic zavezništva v baltskih državah in na Poljskem namestil 4000 vojakov. Nemčija je prejšnji teden v okviru te krepitve zavezniških sil izrazila pripravljenost poslati svoje vojake v Litvo.