c S

V Nemčiji prvo sojenje za vojne zločine v Siriji

03.05.2016 13:57 Frankfurt, 03. maja (STA) - V Nemčiji se je danes začelo prvo sojenje za zločine, zagrešene med petletno vojno v Siriji. Na zatožni klopi na sodišču v Frankfurtu je 21-letni nemški džihadist Aria Ladjedvardi, ki naj bi pred dvema letoma pred odrezanima glavama dveh žrtev poziral za fotografije.

Fotografije, na katerih je domnevno videti Ladjedvardija, so bile posnete spomladi leta 2014, objavljene pa so bile na družbenem omrežju Facebook.

Nemški tožilci so prepričani, da je fotografije posnel Ladjedvardi, skupaj s še dvema soborcema, s ciljem omalovaževati žrtvi, ki naj bi bila po mnenju džihadistov nevernika, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ladjedvardija, ki je iranskega porekla, so aretirali oktobra lani na območju Frankfurta, potem ko je policija izvedla racijo v njegovem stanovanju. Vse odtlej je bil v priporu.

V Sirijo je potoval v začetku leta 2014 in se tam pridružil eni izmed džihadističnih skupin, ki se borijo proti režimu sirskega predsednika Bašarja al Asada. V Siriji naj bi ga izurili za boj z orožjem.

Tožilstvo v Nemčiji trenutno preiskuje 10 primerov domnevnih zločinov v Siriji in Iraku, poleg tega pa še 30 primerov domnevnega članstva v terorističnih skupinah - gre za džihadiste, ki so se z bojišč na Bližnjem vzhodu vrnili v Nemčijo.