c S

Temeljit razmislek o sporazumu TTIP pomembnejši od hitrosti sprejemanja

03.05.2016 13:04 Ljubljana, 03. maja (STA) - Objavljeno gradivo iz trgovinskega sporazuma TTIP med EU in ZDA kaže na potrebo po dodatni pozornosti pri njegovem sprejemanju, poudarja prvak SD Dejan Židan. v SD zahtevajo javnost in transparentnost pogajanj, pa tudi večjo pristojnost parlamentov držav članic EU. "Temeljit razmislek bistveno pomembnejši kot hitrost sprejemanja," je dejal.

Židan je danes na novinarski konferenci v Ljubljani ocenil, da osnutek sporazuma dokazuje, da je bila njihova izjemna previdnost v zvezi s tem povsem upravičena. "V tem trenutku sporazum nisi slučajno še ni v takšni obliki, da bi bil za nas kot evropske državljane sprejemljiv," je poudaril.

Kot je prepričan predsednik SD, je vsebini sporazuma treba dati prednost pred hitrostjo njegovega sprejemanja. Trenutno dogajanje pa po njegovih besedah tudi dokazuje, da so povsem upravičene zahteve po sprejemanju tovrstnega dokumenta v nacionalnih parlamentih in ne le v evropskem parlamentu.

Prav tako v EU in ZDA po besedah Židana drugače razumemo standarde na področju varovanja okolja in hrane ter zaščite delavskih in socialnih pravic. "Očitno naši partnerji na drugi strani oceana te standarde razumejo predvsem kot oviro pri trgovanju," je opozoril in dodal, da mora EU storiti vse za zaščito svojih standardov. Evropski sistem je sicer zgrajen na previdnostnem principu, kar pomeni, da se določena hrana ne sme uporabljati, dokler ni dokazano, da je varna, je pojasnil.

Dodatno Židana skrbijo tudi nekatera druga področja, ki gredo v smeri, da "Evropa v prihodnje ne bi več smela sprejemati svojih standardov, ampak bi morala biti usklajena z ZDA". Prav tako opozarja, da trenutni zapis kaže na to, da bi bilo nekatere nove regulative praktično nemogoče izvajati.

Sporazum Sloveniji po Židanovih besedah prinaša le nekatere potencialne posredne koristi, neposrednih pa sodeč po študiji Ekonomske fakultete ne. Na drugi strani pa največja tveganja prinaša pri nekaterih osnovnih izdelkih, kot so jajca ter piščančje in goveje meso, je povedal.

Da tovrstno sporazum ne more biti sprejemljiv, dokler tveganja niso odpravljena, se sodeč po pogovorih predstavnikov SD s kolegi v Evropskem parlamentu strinjajo tudi evropski socialisti, je še povedal Židan.