c S

Komisija za Slovenijo napoveduje enako rast kot Umar

03.05.2016 12:59 Ljubljana, 03. maja (STA) - Evropska komisija je pričakovanja o gospodarski rasti Slovenije za letos malenkost poslabšala. Napoveduje ji 1,7-odstotno rast, kar je enako pomladanski napovedi Urada RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar). Oba kot ključni razlog za to številko navajata zmanjšanje javnih investicij.

"Obe inštituciji kot ključni razlog za upočasnitev gospodarske rasti navajata predvsem zmanjšanje javnih investicij ob prehodu na novo evropsko finančno perspektivo. Gospodarsko rast bo še naprej poganjal izvoz, kljub nekoliko nižji rasti kot v preteklem letu, prav tako se bo krepil prispevek rasti zasebna potrošnje, spodbujene z ugodnimi gibanji na trgu dela," so današnjo objavo komisije pospremili v Umarju.

Evropska komisija je v primerjavi s februarsko oceno napoved gospodarske rasti za Slovenijo za letos poslabšala za 0,1 odstotne točke. Napoved rasti za prihodnje leto je ohranila pri 2,3 odstotka. Napoved javnofinančnega primanjkljaja v letošnjem letu ostaja pri 2,4 odstotka BDP, prihodnje leto pa naj bi znašal 2,1 odstotka BDP, kar je 0,2 odstotne točke slabše od prejšnje napovedi. Za območje evra komisija za letos napoveduje 1,6-odstotno rast, v prihodnjem letu 1,8-odstotno, za EU pa 1,8-odstotno oziroma 1,9-odstotno.