c S

Sojenje v zadevi Balkanski bojevnik danes preklicano, nadaljuje se v sredo

03.05.2016 11:17 Ljubljana, 03. maja (STA) - Obtoženi v zadevi Balkanski bojevnik in njihovi zagovorniki so na ljubljansko okrožno sodišče danes prišli zaman. Sodnica Andreja Sedej Grčar je namreč preklicala obravnavo, saj so nekateri odvetniki med prazniki sicer neuspešno zahtevali njeno izločitev, za kar je sama izvedela šele danes. Sojenje se bo nadaljevalo v sredo.

Najprej sta izločitev sodnice zahtevala odvetnika Saša Ravnik in Gorazd Fišer, ki zagovarjata Dragana Beljkaša in Boštjana Kopčiča. Zahtevo za izločitev tako Sedej Grčarjeve kot predsednika sodišča Marjana Pogačnika sta poslala v torek, zatem so v sredo, ko je bil praznik, četrtek in petek sledile še štiri zahteve.

Odvetniki kot razlog med drugim navajajo to, da naj bi Sedej Grčarjeva v eni od zavrnjenih zahtev za izločitev dokazov že nakazala k čemu se nagiba v tej zadevi.

Višje sodišče je prvi dve zahtevi že zavrnilo, in ker preostale štiri naštevajo enake vzroke za zahtevano izločitev, je Sedej Grčarjeva te zavrnila kar sama. A kot je pojasnila danes v sodni dvorani, se je z zahtevami seznanila šele zjutraj, zato je pol ure pred začetkom obravnave to sklenila preklicati.

Sojenje se bo z branjem urugvajskih listin nadaljevalo v sredo. Dokazni postopek je sicer razdeljen na štiri dele, v prvem delu obravnavajo urugvajske dokaze, sledili bodo še italijanski, srbski in slovenski.

Obravnave so razpisane vse do decembra in tudi ni pričakovati, da bi se postopek zaključil kaj bistveno prej, saj sodnica želi, da se senat, ki ne pozna spisa, seznani prav z vsemi dejstvi. Zaradi tega je tudi sprejela vse dokazne predloge, prav tako pa se bo v celoti prebiralo listine iz 27.000 strani obsežnega spisa, predvidenih je tudi nekaj zaslišanj.