c S

Francoski parlament začenja razpravo o delovni zakonodaji

03.05.2016 09:04 Pariz, 03. maja (STA) - Spodnji dom francoskega parlamenta bo danes začel razpravo o sporni reformi delovne zakonodaje, zaradi katere so zadnja dva meseca po Franciji potekajo številni protesti. Ob robu parlamentarne razprave so za danes napovedani novi protesti proti reformi, ki je po mnenju študentov in zaposlenih nesprejemljiva.

Protestni val proti načrtovani reformi delovne zakonodaje, katere cilj je končno znižati 10-odstotno brezposelnost, se je začel pred dvema mesecema, vrhunec pa dosegel 31. marca, ko se je na ulice po uradnih podatkih podalo 390.000 ljudi, po navedbah organizatorjev pa 1,2 milijona.

Nasprotniki reforme trdijo, da bo ogrozila delavske pravice, da je preveč naklonjena delodajalcem in da bo še povečala negotovost mladih zaposlenih oz. iskalcev zaposlitve. Glede na eno izmed javnomnenjskih raziskav kar 78 odstotkov Francozov ocenjuje, da reforma prinaša tveganje za "socialno eksplozijo".

Novo delovno zakonodajo bo danes v narodni skupščini predstavil poslanec vladajočih socialistov Christophe Sirugue, ki je pred dnevi sporočil, da bodo za več točk med parlamentarno razpravo še potrebne razjasnitve. Sirugue sicer pričakuje, da bo zakon na koncu sprejet. Med odprtimi vprašanji po njegovem ostaja dodatna obdavčitev na pogodbe o delu za krajši čas, katere cilj je delodajalce prepričati, da več ljudi zaposlijo za nedoločen čas.