c S

Evropska komisija bo objavila spomladansko gospodarsko napoved

03.05.2016 09:03 Bruselj, 03. maja (STA) - Evropska komisija bo danes objavila spomladansko gospodarsko napoved, ki vključuje podatke o rasti, javnih financah, brezposelnosti in inflaciji za EU, območje z evrom in posamezne članice. V prejšnji, zimski napovedi je ocenila, da se bo zmerna rast evropskega gospodarstva nadaljevala, medtem ko je za Slovenijo napoved poslabšala.

Evropska komisija je v zimski napovedi, objavljeni februarja, celotni EU za letos napovedala 1,9-odstotno gospodarsko rast, prihodnje leto pa dveodstotno. Območju evra je letos napovedala 1,7-odstotno, prihodnje leto pa 1,9-odstotno rast.

Komisija je pri tem ocenila, da Evropa vstopa v četrto leto okrevanja in da se bo zmerna rast nadaljevala, hkrati pa opozorila na svetovne izzive, ki pomenijo vse večje tveganje tudi za rast evropskega gospodarstva.

Za Slovenijo je komisija februarja poslabšala napoved, saj naj bi ta z lanskih 2,5 odstotka letos padla na 1,8 odstotka, prihodnje leto pa se znova okrepila na 2,3 odstotka.

Javnofinančni primanjkljaj se bo v skladu z zimsko napovedjo letos znižal na 2,4 odstotka BDP, kar bi pomenilo, da bi Slovenija lahko izšla iz postopka zaradi presežnega primanjkljaja. O tem je prepričan tudi finančni minister Dušan Mramor.

Javnofinančni dolg se bo v primerjavi z letošnjih 79,8 odstotka BDP v letu 2017 zmanjšal na 79,5 odstotka BDP. Slovenija naj bi sicer letos beležila 0,3-odstotno deflacijo, prihodnje leto pa 1,1-odstotno inflacijo.

Bruseljska gospodarska napoved je pomembna podlaga za ocene proračunskega in makroekonomskega ukrepanja članic, ki bodo sledile v prihodnjih mesecih.