c S

Nemčija in Avstrija pozivata Italijo k ukrepom za zajezitev migracij

29.04.2016 14:10 Potsdam, 29. aprila (STA) - Nemčija in Avstrija si od Italije želita ostrejših ukrepov za preprečevanje nezakonitih migracij. Množične migracije, kakršne so se še donedavno dogajale na balkanski poti, se ne smejo ponoviti čez Italijo, sta po današnjem srečanju poudarila notranja ministra Nemčije in Avstrije Thomas de Maiziere in Wolfgang Sobotka.

Ministra sta Italiji obljubila pomoč pri zajezitvi migrantskih tokov. Avstrijski, nemški in italijanski policisti bi tako že na italijanskih tleh stopili na vlake in preverjali potnike. Prav tako bi v žariščne točke oz. sprejemne centre za migrante napotili avstrijsko in nemško osebje, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Potem ko so uspeli trajno zapreti balkansko migracijsko pot, se sedaj odpira nova pot iz Libije čez Sredozemlje v Italijo ter nato proti severu Evrope, je dejal de Maiziere in dodal, da je Italija zaveda resnosti situacije.

Sobotka je ob tem opozoril, da v Libiji na pot v Evropo čaka od 200.000 do milijon migrantov, od tega pa jih je več kot 70 odstotkov ekonomskih migrantov. Zato je po besedah Sobotke treba tem migrantom poslati jasno sporočilo, da nimajo v Evropi nobenih možnosti.

Avstrijska vlada se boji, da bi se lahko drastično okrepil migracijski tok čez Italijo proti Avstriji. Zato na meji z Italijo pripravlja nove ukrepe za zaostritev mejnega nadzora, predvsem na prelazu Brenner, kjer je načrtovana tudi ograja. A Sobotka je danes poudaril, da se bodo na mejni nadzor pripravili, ograjo pa bodo postavili le, če bo potrebno.