c S

Mariborski parki zaradi varnostnih razlogov ostajajo zaprti

29.04.2016 13:00 Maribor/Volčji potok, 29. aprila (STA) - Mariborski parki, ki so jih v četrtek zaprli iz varnostih razlogov, bodo po odločitvi Snage ostali zaprti tako dolgo, dokler stanja ne oceni mestna arboristka Tanja Grmovšek, kar bo predvidoma v ponedeljek. Obiskovalcem zadrževanje pod krošnjami dreves, ki so poškodovane, odsvetujejo. Arboretum Volčji potok pa vrata odpira v soboto.

Sanacija škode, ki jo je v Mariboru povzročil pozni aprilski sneg, je v polnem teku. V četrtek so delavci Snage opravili 72 ur ročnega čiščenja, z motornimi žagami pa so odstranjevali polomljene veje in jih razrezovali. Zbrali so 11 ton odpadnega zelenega obreza, so sporočili iz Snage.

Z deli danes nadaljujejo v Mestnem parku, Tomšičevem drevoredu, na vrsti pa je tudi park Celjska-Frankolovska. Na vseh omenjenih lokacijah bodo poškodovane krošnje sanirali z obrezovanjem, pri čemer jim bo v pomoč avtodvigalo.

Arboretum Volčji potok pa bo spet odprt v soboto. Moker sneg je v noči s srede na četrtek v Arboretumu povzročil toliko škode, da so ga morali začasno zapreti. Poti v parku so bile neprehodne zaradi 20 centimetrov snega in velike količine polomljenih vej, so sporočili iz Arboretuma.

Zelo veliko škode je tudi na razstavnih šotorih in drugi tehnični opremi v parku, vrtnariji in drevesnici. Trenutno se vrtnarji ukvarjajo s čiščenjem poti in odvozom polomljenega vejevja. Škoda bi bila še mnogo večja, če dežurne ekipe ne bi že odstranile snega z opreme in mladih dreves.

Po prvih ocenah je zadnji sneg v Arboretumu Volčji Potok povzročil za 500.000 evrov škode. Gre za škodo na drevju v parku in v gozdu, za poškodbe na opremi in napravah in za izgubo dohodka na spomladanski cvetlični razstavi. V parku je najbolj lomilo olistane in cvetoče divje kostanje, javorje, okrasne češnje in hraste. Po trenutni oceni je trajno uničenih nekaj deset dreves.

Dokončno oceno bo mogoče dati šele čez kak teden, ko bo jasno, koliko ukrivljenih dreves se bo vzravnalo in koliko jih je trajno deformiranih. Velik bo obseg arborističnega dela v krošnjah dreves, od koder bo treba zaradi varnosti odstraniti zalomljene in obvisele veje. Ker to zamudno delo lahko izvedejo le posebej usposobljeni arboristi, bo verjetno trajalo najmanj do poletja.