c S

Ministrica ob 1. maju: Urediti razmere na trgu dela

29.04.2016 11:53 Ljubljana, 29. aprila (STA) - Praznik dela je spomin na vse, ki so se borili za delavske pravice in osemurni delavnik, je tudi opomin, da ni nič samoumevnega, in opozorilo, kaj vse je še treba urediti, je v poslanici ob prazniku dela, 1. maju, zapisala ministrica Anja Kopač Mrak. Na ministrstvu so pripravili predloge ukrepov za ureditev razmer na trgu dela.

Poleg še vedno previsoke brezposelnosti je ena od večjih težav vse večja razlika med redno zaposlenimi in ostalimi zaposlenimi v atipičnih oblikah dela, med katerimi je trenutno najbolj izpostavljeno prekarno delo.

"Torej prepad med rednimi in tistimi prikritimi razmerji, ki bi morala biti redna delovna razmerja, pa niso. Vse to ni prav, je nedopustno in je posledica zlorab, manipulacij in na nekaterih mestih tudi odprtih vprašanj v zakonodaji," je zapisala ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

V želji po pravičnejši ureditvi in izenačitvi oblik dela so na ministrstvu pripravili dokument Dostojno delo za vse. Ta je po navedbah ministrice odziv na stanje na trgu dela in je želja po ureditvi razmer in odpravi anomalij, ki se kažejo v praksi. Je tudi odziv na že dolgoletna opozorila delodajalcev o previsokih stroških dela, preveliki obdavčitvi in na premalo fleksibilen trg dela.

V dokumentu je več predlogov ukrepov, ki bodo urejala ta področja - od večjega nadzora trga dela in višjih kazni zaradi zlorab do predlogov za znižanje obdavčitve dela, poenotenje osnov in prispevnih stopenj za plačilo prispevkov za socialna zavarovanja in za večjo mobilnost na trgu dela.

"Ukrepi zadevajo več resorjev, ne le resor ministrstva za delo, zato bo za skupni cilj, ki je dostojno delo za vse, potrebno sodelovanje vseh skupaj, tako različnih ministrstev kot tudi socialnih partnerjev," pravi ministrica.

Verjame, da bodo združili moči in sprejeli ukrepe, ki bodo vsem posameznikom omogočili tako ekonomsko kot tudi pravno in socialno varnost. Javna razprava o dostojnem delu že poteka, naslednji teden pa z delom prične tudi posebna delovna skupina.