c S

Vlada o gospodarskih temah

20.04.2016 14:20 Ljubljana, 20. aprila (STA) - Vlada je danes sprejela program stabilnosti 2016. Potrdila je tudi predlog zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank, na podlagi katerega se morebitni bodoči ukrepi za ohranitev stabilnosti finančnega sistema ne bodo več financirali z javnimi sredstvi, ter nov zakon o trošarinah, ki prinaša vrsto administrativnih poenostavitev.

Vlada je s programom stabilnosti 2016 sprejela še tretjega od dokumentov, ki določajo proračunski okvir in ukrepe za načrtovano postopno znižanje t.i. strukturnega primanjkljaja, ki ga namerava Slovenija do leta 2020 povsem odpraviti. "Program stabilnosti navaja okvirne ukrepe, ki so nujni za to, da se te vrednosti tudi uresničijo," je na novinarski konferenci po seji vlade dejal finančni minister Dušan Mramor.

S predlogom zakona o reševanju in prisilnem prenehanju bank se po besedah finančnega ministra medtem v slovenski pravni red dokončno prenaša evropska direktiva, ki vzpostavlja bančno unijo in na enoten način predpisuje, kako se rešujejo banke. Predlog pristojnost organa za reševanje bank dodeljuje Banki Slovenije, določa pogoje za reševanje in tudi načela reševanja.

Predlog novega zakona o trošarinah, ki ga je danes sprejela vlada, med drugim se uvaja status malega proizvajalca piva, ki bodo po predlogu 50-odstotno manj obremenjeni, predvideva pa se obremenitev za elektronske cigarete. Poleg odprave administrativnih ovir in zmanjšanja stroškov pri izpolnjevanju trošarinskih obveznosti prenovljeni zakon prinaša posodobitev besedila veljavnega zakona in uskladitev z evropskimi direktivami, je pojasnila državna sekretarka na ministrstvu za finance Mateja Vraničar Erman. Finančni izplen trošarin ostaja 1,5 milijarde evrov letno.

Vlada je podprla predlog novele zakona o Kobilarni Lipica, ki so ga v DZ vložili poslanci SMC in DeSUS. Podpira predlog, da bi javni zavod lahko opravljal tudi tržno dejavnost, kar sedaj izvaja družba Lipica Turizem, in da se pristojnost za Lipico prenese s kmetijskega na gospodarsko ministrstvo.

Vlada je določila besedilo predloga novele zakona o plačilnih storitvah in sistemih, s katerim se v slovenski pravni red prenaša evropska direktiva. Zakon določa pravila glede primerljivosti nadomestil, povezanih s plačilnimi računi, pravila glede zamenjave plačilnih računov in pravila glede dostopa do osnovnih plačilnih računov.

Vlada je sklenila, da z družbo DRI sklene pogodbo o izvajanju naročila za opravljanje nalog inženiringa v javno železniško infrastrukturo.

Z družbo SŽ-Potniški promet je za obdobje od 1. januarja 2016 do 31. decembra 2017 sklenila aneks k pogodbi o izvajanju obvezne gospodarske javne službe prevoza potnikov v notranjem in čezmejnem železniškem prometu. Aneks se nanaša na spremembo višine zagotavljanja namenskih sredstev iz državnega proračuna. Za letos je to to dejavnost v proračunu namenjenih 48 milijonov evrov (z DDV), za 2017 pa 48,5 milijona evrov (z DDV).

Vlada je sprejela poročilo urada za nadzor proračuna o opravljenih postopkih inšpekcijskega nadzora nad porabo sredstev državnega proračuna v obdobju od julija do decembra 2015. Lani je bilo zaključenih 50 inšpekcijskih nadzorov, od tega v drugem polletju 27. Štirje inšpekcijski nadzori, ki so bili začeti v drugem polletju, so bili konec lanskega leta še v izvajanju, en inšpekcijski nadzor pa je bil ustavljen.

Vlada je sprejela uredbo o določitvi ukrepov v zvezi z dostopom do odprtega interneta in uredbo o uveljavljanju pravic intelektualne lastnine s strani carinskih organov. Z uredbama je vlada določila tudi zunanji meji priobalnega zemljišča ob levem bregu vodotoka Sava na območju Trbojskega jezera v naselju Trboje v Občini Šenčur in priobalnega zemljišča ob predoru potoka Dupeljščica v naselju Struževo v Mestni občini Koper.

Vlada se je seznanila s predlogom za članstvo Agencije RS za okolje v mednarodni neprofitni organizaciji EuroGOOS. Agencija bo s podpisom ustanovitvenega akta postala polnopravna članica EuroGOOS. Sprejem novih članov bo na rednem letnem zasedanju generalne skupščine EuroGOOS, ki bo potekalo od 25. do 27. maja v Bruslju.

Vlada se je seznanila s predlogom za podpis dogovora o hidrometeorološkem in ocenografskem spremljanju in razvoju ter uporabi in upravljanju sistemov za napovedovanje in preprečevanje poplav in obalnih rizikov med Agencijo RS za okolje in Civilno zaščito Furlanije Julijske krajine iz Italije.

Vlada je določila besedilo predloga zakona o ratifikaciji sporazuma o zračnih prevozih med Slovenijo in Združenimi arabskimi emirati, podpisanega 17. septembra 2015. Na podlagi sporazuma bo mogoče vzpostaviti redno letalsko povezavo med državama, če bodo letalski prevozniki obeh držav ugotovili zadosten interes potnikov.

Na predlog okoljskega ministrstva je prerazporedila sredstva na Direkcijo RS za vode v skupni višini 2,56 milijona evrov, in sicer za namen izvajanja vodnogospodarske javne službe. S tem se bo zagotovil vsaj minimalen obseg izvajanja nekaterih nalog obvezne državne gospodarske javne službe, ki jo nalaga zakonodaja.

Vlada je sprejela politiko izbora članov nadzornega sveta SID banke, ki zasleduje izpolnjevanje zahtev iz bančnega zakona; namen te politike je določiti postopek in pogoje izbora ustreznih kandidatov za člane nadzornega sveta tako, da bodo skladni z zakonodajo.

Vlada je kot skupščina sklenila, da imenuje dva pooblaščenca družbe Slovenski državni gozdovi: Boruta Meha za področje financ, računovodstva in kontrolinga ter Zlatka Ficka za področje gozdarstva in lesarstva. Oba bosta na tem položaju do imenovanja poslovodstva oz. največ do 3. marca 2017. Pooblaščenec za področje gozdarstva in lesarstva in že imenovani v. d. poslovodstva Julijan Rupnik zastopata družbo skupaj. Vlada je odločila z Rupnikom skleniti pogodbo o zaposlitvi, in sicer od 21. aprila do imenovanja poslovodstva oz. največ za eno leto od dneva imenovanja v. d., torej do 3. marca 2017.

Vlada je razrešila Edvarda Kolarja kot člana nadzornega sveta Športne loterije in za novega člana nadzornega sveta imenovala Bora Štrumblja, in sicer za obdobje štirih let od dneva imenovanja.