c S

ZDA v Bruslju pozivajo h krepitvi boja proti IS

11.02.2016 14:58 Bruselj, 11. februarja (STA) - Ameriški obrambni minister Ashton Carter je danes v Bruslju pozval h krepitvi prispevka preostalih članic globalne koalicije za boj proti skrajni teroristični skupini Islamska država (IS). Tudi prispevek zveze Nato z izvidniškimi letali, dogovorjen danes, po njegovih besedah ni konec sodelovanja, od zavezništva pričakuje še več.

ZDA bodo po Carterjevih besedah danes predstavile operativni načrt za boj proti IS z jasno začrtanimi zahtevanimi zmogljivostmi, ki ga je treba izvesti čim prej.

Obrambni ministri članic globalne koalicije za boj proti IS se bodo sestali v Bruslju po koncu dvodnevnega zasedanja obrambnih ministrov Nata.

Obrambni ministri so potrdili Natovo podporo koaliciji z napotitvijo izvidniških letal awacs v Turčijo, s čimer naj bi razbremenili zaveznice, ki bi tako lahko okrepile svoje zmogljivosti v boju proti IS.

Vse zaveznice tako ali drugače sodelujejo v globalni koaliciji za boj proti IS, Nato kot organizacija pa ni članica, ampak podpira dejavnosti zaveznic z zagotavljanjem stabilnosti v regiji.

Kmalu bo na primer začel usposabljati iraške častnike, je pred dnevi v Bruslju ponazoril generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg.

Napotitev letal awacs z zelo zmogljivimi radarji, ki lahko izsledijo in prepoznajo več kot 400 kilometrov oddaljena letala, sodi v sklop teh prizadevanj.

Ameriški obrambni minister je poudaril, da so poleg letal awacs še drugi načini za sodelovanje Nata z zagotavljanjem skupnih zmogljivosti. Awacsi po njegovih besedah niso konec sodelovanja.

Generalni sekretar zavezništva pa je o morebitnem nadaljnjem sodelovanju Nata dejal, da bodo vseskozi spremljali razmere in sproti ocenjevali, ali lahko zavezništvo stori še več.