c S

Komisija DZ za nadzor javnih financ za zakonitost na centrih za socialno delo

11.02.2016 14:51 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Komisija DZ za nadzor javnih financ, ki je danes na zahtevo SDS obravnavala dogajanje na Centru za socialno delo Trbovlje v zadnjih letih, je s soglasno sprejetim sklepom ministrici za delo Anji Kopač Mrak predlagala sprejetje ustreznih ukrepov. Ti naj zagotovijo nadzor nad zakonitostjo in gospodarnostjo poslovanja vseh centrov, so menili.

Poslanec SDS Marijan Pojbič je v predstavitvi zahteve SDS za sklic izredne seje spomnil na informacije v javnosti, da je nekdanja direktorica Centra za socialno delo (CSD) Trbovlje in zdajšnja poslanka SMC Irena Grošelj Košnik najemala posojila za center brez soglasij finančnega ministra in ministrstva za delo, najetih posojil pa ni vključila v letna poročila, zaključne račune in finančne načrte zavoda. Skupno naj bi šlo po njegovih besedah za približno 110.000 evrov posojil.

Poleg tega je spomnil, da je novo vodstvo CSD Trbovlje po opozorilu finančne uprave ugotovilo, da center pod vodstvom Grošelj Košnikove ni plačal socialnih prispevkov za 12 zaposlenih v višini 46.000 evrov.

Državna sekretarka na ministrstvu za delo Martina Vuk je povedala, da je osnutek ugotovitev izredne revizije na CSD Trbovlje, ki je pod vodstvom Grošelj Košnikove v letih od 2012 do 2014 najel posojilo v neskladju z zakonodajo, že pripravljen. Centru so ga poslali minuli teden, zdaj pa ima 15 dni časa za odziv. Poročilo izredne revizije bo nato javno objavljeno, glede ne njegove izsledke pa bo ministrstvo sprejelo ustrezne ukrepe, je dejala.

Drugi centri po informacijah ministrstva niso najemali posojil, vendar pa bodo po napovedi Vukove v nekaterih vseeno preverili, ali pri njih obstajajo neskladnosti.

Zdajšnji direktor trboveljskega centra Rok Zupanc je povedal, da je ministrstvo centru začasno odobrilo sredstva, da so lahko poplačali posojilo in plačali socialne prispevke. "Zdaj ni zaostalih obveznosti," je zagotovil.

"Grošelj Košnikova je tri leta najemala kredit, pa tega ni opazil nihče, niti svet zavoda," je dejal Pojbič. Poslanka SMC bi zato morala po njegovem mnenju odstopiti. Prav tako bi morali vzeti mandat svetu zavoda, je poudaril.

Urška Ban iz SMC je dejala, da se tudi v koaliciji strinjajo, da se pripravijo sistemski ukrepi, nepravilnosti pa odpravljajo sproti. Po njenih besedah je treba zagotoviti nadzor nad zakonitostjo poslovanja javnih zavodov.

Po pojasnilu Vukove bodo centri za socialno delo sicer imeli v prihodnje enoten način finančnega poslovanja. To se bo zgodilo po reorganizaciji, ki naj bi se začela proti koncu letošnjega leta in končala leta 2018. Centri zdaj namreč nimajo enotnih obračunskih programov in vsak od njih ima svoje računovodstvo, je pojasnila.