c S

Aplikacija Statist za analizo podatkov o javnih naročilih

11.02.2016 15:09 Ljubljana, 11. februarja (STA) - Na ministrstvu za javno upravo so vzpostavili orodje Statist, ki omogoča pregled in analizo podatkov o javnih naročilih. Statist, v katerem so na enem mestu zbrane informacije o oddanih javnih naročilih od začetka leta 2013, po navedbah ministrstva pomeni korak naprej k transparentni porabi javnih sredstev in odprtosti podatkov javnega sektorja.

Informacijska rešitev Statist je po besedah ministra za javno upravo Borisa Koprivnikarja "analitično orodje v duhu transparentnosti", ki predstavlja "enostaven, zelo fleksibilen pregled nad javnim naročanjem v državi." Pomeni nov korak k večji transparentnosti javnega naročanja, saj prvič zagotavlja celovito, neposredno in posodobljeno objavo podatkov o oddanih javnih naročilih v Sloveniji.

Z aplikacijo želijo na ministrstvu poenostaviti pregledovanje in analizo velike količine podatkov o javnih naročilih, ki jih zbirajo, je povedal Koprivnikar. Na ta način lahko uporabnik med drugim dobi informacije o tem, kdo je največji naročnik določenega državnega organa, kaj država naroča, kaj in pri komu naročajo lokalne skupnosti in javni zavodi oziroma katere so tiste organizacije, ki največ javnih naročil pridobijo.

Vsi podatki, dostopni v Statistu, so sicer uporabnikom na voljo že na portalu javnih naročil, od koder so tudi zajeti, a so tam razdrobljeni, je pojasnil Matjaž Uhan iz direktorata za javno naročanje. V Statistu so podatki zbrani na enem mestu, na uporabniku bolj prijazen način, hkrati pa omogočajo tudi izvoz podatkov v datoteko formata pdf oziroma csv ter s tem nadaljnjo obdelavo.

Ob vstopu na stran se prikažejo podatki o javnih naročilih od začetka tekočega leta. Za izbrano obdobje pa se prikaže deset največjih naročnikov oziroma ponudnikov ali deset največjih predmetov naročanja glede na CPV-kodo iz Enotnega besednjaka javnih naročil. Nadalje lahko uporabnik prikaz podatkov spreminja s pomočjo iskalnih parametrov, kot so denimo naziv ter lokacija ponudnika oziroma naročnika, predmet naročila, zakonska podlaga, sofinanciranje iz evropskih sredstev ali vrednost naročila.

Naročila manjših vrednosti oziroma t. i. evidenčna naročila, za katera naročnikom v skladu z zakonom ni treba izvesti postopka javnega naročanja, na portalu niso prikazana. Prav tako zaenkrat na portalu niso na voljo podatki o tem, ali je bilo naročilo dejansko izvedeno ter realizirano. Slednje lahko uporabnik preveri denimo na portalu javnih naročil ter v aplikaciji Supervizor.

Program Statist je uporabnikom že na voljo na naslovu: http://ejn.gov.si/statist.