c S

Assange poziva Veliko Britanijo in Švedsko, naj izvršita odločitev ZN

05.02.2016 14:54 London, 05. februarja (STA) - Ustanovitelj WikiLeaksa Julian Assange je danes pozval Veliko Britanijo in Švedsko, naj izvršita ugotovitev delovne skupine ZN za samovoljna pridržanja, ki je presodila, da bi se moralo njegovo pridržanje na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu končati.

"Zdaj je naloga Švedske in Velike Britanije, da izvršita sodbo," je dejal Assange po video povezavi iz ekvadorskega veleposlaništva. "To je res velika zmaga, ki mi je prinesla nasmeh na obraz," je dodal 44-letni Avstralec.

"To je konec poti za pravne argumente. Tiste izgubljene argumente. Pritožbe ni. Čas za pritožbo se je iztekel," je dejal Assange, ki je bil videti bled in skuštran, govoril pa je z monotonim glasom, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Pridržan sem brez obtožbe v tej državi, Veliki Britaniji, pet let in pol. Imel sem velike težave, če sem želel videti svojo družino in otroke."

Delovna skupina ZN za samovoljna pridržanja je danes sporočila, da je v primeru Juliana Assanga presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za njegovo samovoljno pridržanje. Ob tem je dodala, da bi moral imeti Assange možnost zahtevati odškodnino od obeh držav za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu.

Velika Britanija in Švedska sta ugotovitve delovne skupine ZN zavrnili. Londonska policija je v četrtek napovedala, da bo Assanga ne glede na mnenje ZN pridržala, če bo zapustil veleposlaništvo.

Assange se je na ekvadorsko veleposlaništvo zatekel junija 2012, da bi se izognil izročitvi Švedski, kjer so ga želeli zaslišati v zvezi z obtožbami o spolnem napadu in posilstvu dveh žensk. Avstralec obtožbe zanika in se boji, da bi ga Švedska izročila ZDA, kjer bi mu sodili zaradi objave zaupnih vojaških in diplomatskih dokumentov.