c S

Čoklova preklicala izjavo glede povezanosti Erika Švaba in podjetja Mark Medical

05.02.2016 14:53 Ljubljana, 05. februarja (STA) - V. d. generalne direktorice Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana Brigita Čokl je preklicala izjavo glede povezanosti zamejskega Slovenca iz Italije Erika Švaba in podjetja Mark Medical, ki jo je izrekla v sredo na seji parlamentarne komisije za nadzor javnih financ. Kot je pojasnila, je bila izjava podana "pod pritiskom poslancev".

Na seji parlamentarne komisije se je v sredo ob obravnavi neodgovorjenih priporočil glede delovanja zdravstvenega sistema in čakalnih dob razprava vnela okoli družb, za katerimi naj bi stali zamejski Slovenci in so tudi lastnice dobavitelja medicinske opreme v zdravstvu Mark Medical.

Omenjeno podjetje je po podatkih Supervizorja od začetka leta 2004 sklenilo posle z državo oz. podjetji in zavodi v državnem lastništvu v višini dobrih 200 milijonov evrov, od tega z UKC Ljubljana v višini 81,5 milijona evrov.

V ozadju teh družb pa naj bi bili ljudje, ki pridejo do javnih sredstev tudi na drugih področjih, ne le v zdravstvu. Na to je na seji opozorila Čoklova, ki je izpostavila zamejskega Slovenca iz Italije Erika Švaba.

Danes je v dopisu, ki ga je naslovila na komisijo DZ, izjavo preklicala, zanjo pa se je tudi opravičila, tako Švabu, kot prisotnim na seji, da jih je zavedla. Kot je dejala, so ji podjetje predstavili kot dobavitelja v lasti zamejcev in njihovih organizacij. Na njeno vprašanje glede povezanosti podjetja s Švabom, pa ji tega po besedah Čoklove nihče ni zanikal. Dodala je, da sama lastniške strukture podjetja ni preverjala. "Po seji komisije pa sem zadevo preverila in izkazalo se je, da sem bila zavedena," je še zapisala.

"Žal je bila na vztrajanje poslancev moja izjava, ki sem jo dala pod pritiskom 'ali se zavedam, da sem v državnem zboru', plod nepopolne informacije, pravzaprav dezinformacije," je danes poudarila Čoklova. Kot je dodala, Švaba na podlagi dostopnih podatkov ne more povezati s podjetjem Mark Medical, zato je izjavo preklicala in jo obžaluje.