c S

Po odložilnem vetu se pričakuje ponovna potrditev novele zakona o medijih

05.02.2016 12:58 Ljubljana, 05. februarja (STA) - V poslanski skupini SMC menijo, da novela > zakona o medijih, na katero je DS v četrtek izglasoval veto, ščiti slovensko glasbo in ne posega v avtonomijo uredništev. Poslanec SMC Dragan Matić izpostavlja podporo poslancev SMC noveli in ocenjuje, da jo bo DZ vnovič potrdil, saj da so poslanske skupine jasno izrazile takšno politično voljo.

Novelo zakona o medijih je podprlo 47 poslancev, za vnovično potrditev po odložilnem vetu pa je potrebnih najmanj 46 glasov. Kot je Matić dejal na današnji novinarski konferenci, so vse poslanske skupine podprle potrebo po tem, da je slovenska glasbena produkcija ustrezno zastopana tudi v dnevnem oddajnem času na radijskih frekvencah.

V SMC bodo sicer razloge za odložilni veto proučili in se o njih posvetovali, a za zdaj Matić nima informacij, da bi spreminjali stališče.

Menijo namreč, da bo novela zakona o medijih odpravila tudi anomalije v posameznih primerih oz. napačne interpretacije zakona. Po Matićevih ocenah se z odpiranjem razprave o smiselnosti kvot na radijskih postajah razprava preusmerja v napačno smer. Kvote so namreč zakonsko urejene že nekaj let in se, kot zatrjuje, tudi z novelo ne spreminjajo.

Po njegovih izračunih so nacionalni radii že doslej dosegali kvoto 40 odstotkov slovenske glasbe v dnevnem oddajnem času, z novelo pa se bo povečal za pet do največ 10 odstotkov, kar da ne pomeni drastičnega posega v uredniško avtonomijo.

Matić je pojasnil še spremembo 109. člena novele v parlamentarnem postopku, kljub temu, da je bil predhodno usklajen z ministrstvom za kulturo in predstavniki medijev. Člen govori o nadzoru, je pa sprožil številne kritike, še zlasti naj bi otežil delo manjših radijskih postaj.

Po besedah Matića je do spremembe tega člena prišlo na pobudo Agencije za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije (Akos), ki je poudarjala, da je treba zagotoviti ustrezna inšpekcijska orodja in nadzor, če želijo doseči namen novele zakona.

Poslanec SMC ob tem poudarja, da je ta člen identičen s sistemom, ki je že vpeljan v zakon o avdiovizualnih medijskih storitvah. Tako po njegovem mnenju ni logičnega razloga, da bi bila ureditev drugačna v primeru radijskih postaj. Hramba posnetkov in podatkov o predvajanih vsebinah po njegovih ocenah ne bi smela biti tako velika finančna ali kadrovska obremenitev za kateri koli medij, saj živimo v digitalni dobi.

Poslanska skupina SMC se za pridobitev mnenja o noveli ni posvetovala s predstavniki medijev oz. radijskih postaj. Po besedah Matića ni bilo potrebe po tem, ker so vsi imeli možnost predstavitve stališča na javni predstavitvi mnenj.

So pa v SMC v zvezi s to problematiko prijavili en lobistični stik, in sicer srečanje s predstavnikom sindikata glasbenikov. Takšno srečanje so potrdili tudi v koalicijskih DeSUS in SD.