c S

EU naj bi od Srbije letos zahtevala sprejem 6000 beguncev

05.02.2016 12:58 Beograd, 05. februarja (STA) - EU od Srbije ne bo terjala sprejema velikega števila beguncev, poroča srbski časnik Danas, ki se sklicuje na vire ene izmed organizatork četrtkove donatorske konference za Sirce. Po ocenah ima Srbija zmožnosti za nastanitev 6000 beguncev in od nje naj se ne bi zahtevalo več. Enako načelo naj bi glede beguncev veljalo za Makedonijo.

Po navedbah Danasa naj bi omenjeni diplomatski viri v Londonu povedali, da pritiska na države v regiji ne bo. Največji pritisk za izgradnjo taborišč za begunce, ki bi tam počakali na konec vojn, bo na Turčiji in drugih sosedah držav v vojni. V drugi fazi se bo pritisk za rešitev begunske krize vršil na Grčijo, so povedali viri.

Danas, sklicujoč se na vire iz mednarodnih organizacij, ki se ukvarjajo z migracijami, na spletni strani danes še poroča, da bo spomladi usklajen dogovor glede popolnega zaprtja evropskih meja. Pred tem se bodo postopoma zapirala vrata za begunce iz Iraka, nato Afganistana in na koncu Sirije. Po navedbah omenjenih virov naj bi Hrvaška v prihodnjih mesecih postavila ograjo na meji s Srbijo, zatem pa bo po njihovih ocenah verjetno to storila tudi Srbija na meji z Makedonijo.

Srbske oblasti so sicer po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA večkrat ponovile, da lahko zagotovijo zgolj začasno namestitev za begunce in to za do 6000 ljudi. V začetku tega tedna pa je za begunce pristojna srbska služba sporočila, da bodo povečali namestitvene kapacitete za begunce, in sicer za do 9000 ljudi.

Srbske oblasti pričakujejo, da se bo letos begunski val skozi državo v primerjavi z letom 2015 povečal za tretjino. Lani je Srbijo prečkalo 800.000 migrantov, od tega so jih 600.000 registrirali. Letos naj bi se skozi državo proti EU poskušalo prebiti 1,2 milijona ljudi. Samo v januarju so v Srbiji registrirali 60.000 beguncev, dnevno je v Preševo na meji z Makedonijo prišlo med 1500 in 2000 ljudi.