c S

Velika Britanija in Švedska zavračata odločitev ZN glede Assanga

05.02.2016 11:04 London/Stockholm, 05. februarja (STA) - Velika Britanija in Švedska sta zavrnili odločitev delovne skupine ZN za samovoljna pridržanja, ki je pozvala, da se mora samovoljno pridržanje ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assanga na ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu končati.

"To ne spreminja ničesar. V celoti zavračamo trditev, da je Julian Assange žrtev samovoljnega pridržanja. Velika Britanija je že dala ZN jasno vedeti, da bomo uradno spodbijali mnenje delovne skupine," je v sporočilu za javnost zapisala vlada v Londonu.

Švedsko tožilstvo je sporočilo, da mnenje delovne skupine ZN skladno s švedsko zakonodajo nima nobenega formalnega vpliva na preiskavo proti Assangu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Delovna skupina ZN za samovoljna pridržanja je danes sporočila, da je v primeru Juliana Assanga presodila, da sta Velika Britanija in Švedska odgovorni za njegovo samovoljno pridržanje. Ob tem je dodala, da bi moral imeti Assange možnost zahtevati odškodnino od Velike Britanije in Švedske za čas, ki ga je preživel na veleposlaništvu.