c S

Unicef: 200 milijonov deklic in žensk žrtev obrezovanja spolovil

05.02.2016 08:52 London, 05. februarja (STA) - Po svetu je najmanj 200 milijonov deklic in žensk, ki so bile podvržene obrezovanju spolovil, od tega jih polovica živi v samo treh državah. 44 milijonov je mlajših od 14 let, v danes objavljenem poročilu ugotavlja sklad ZN za otroke (Unicef), poročajo tuje tiskovne agencije.

Unicef ocenjuje, da je število obrezanih deklic in žensk dejansko še precej višje in da se iz leta v leto povečuje. "Če se bo ta trend nadaljeval, se bo število deklic in žensk, podvrženih temu posegu, v prihodnjih 15 letih znatno povečalo," je opozoril Unicef pred dnevom ničelne tolerance do obrezovanja žensk.

Najobsežnejše poročilo o obrezovanju deklic in žensk doslej med drugim kaže, da je obrezanih 70 milijonov deklic in žensk več, kot so lani ocenili strokovnjaki. To gre sicer delno pripisati temu, da so tokrat v ocenah upoštevali tudi podatke iz Indonezije, države z največ muslimani na svetu.

Več kot polovica vseh žensk in deklic, ki so bile podvržene sporni tradicionalni ali verski praksi, živi v Egiptu, Etiopiji in Indoneziji.

"V državah, kot so Somalija, Gvineja in Džibuti, je ta praksa splošno razširjena," je poudarila glavna avtorica poročila Claudia Cappa. "Če se rodite v teh državah, je več kot 90 odstotkov možnosti, da ji boste podvrženi," je še dejala. V Somaliji je obrezanih 98 odstotkov žensk in deklic, v Gvineji 97 odstotkov, v Džibutiju pa 93 odstotkov.

Se je pa zaradi preventive drastično zmanjšalo obrezovanje žensk in deklic v Liberiji, Burkini Faso in Keniji. Na splošno se je delež obrezanih žensk v 30 obravnavanih državah znižal z 51 odstotkov leta 1985 na 37 odstotkov, kolikor znaša zdaj.

"Obrezovanje spolovil je kršitev pravic žensk in deklic," je ob objavi poročila izpostavila namestnica izvršnega direktorja Unicefa Geeta Rao Gupta. Poudarila je še, da je ugotavljanje obsega obrezovanja ženskih spolovil ključno za končanje te prakse.

Dejala je, da se obrezovanje deklic in žensk razlikuje med kulturami in regijami, da pa je vsem tovrstnim postopkom skupno, da ogrožajo zdravje in življenje.

Obrezovanje ženskih spolovil je po definiciji Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) vsakršno dejanje, ki delno ali v celoti odstranjuje zunanje dele ženskih genitalij, ali kakršne koli druge poškodbe ženskih genitalij. V 30 državah, kjer je obrezovanje najbolj razširjeno, ga običajno izvedejo, preden deklice dopolnijo pet let. V številnih družbah je obrezovanje ženskih spolovil predpogoj za poroko, številni pa ga imajo za versko obveznost, čeprav ga ne zapoveduje nobeno verski besedilo.