c S

Zakon o (ne)športu

05.02.2016 08:50 Ljubljana, 05. februarja (STA) - Ali bo Slovenija izkoristila priložnost v podpori vrhunskemu športu in kaj bo slovenski šport iztržil z novim zakonom o športu. Sprejeti zakon (ZSpo) ne bo povzročil tektonskih sprememb.

Osnutek novega ZSpo je osredotočen na "uresničevanje javnega interesa v športu" in financiranje, definira šport v najširšem smislu in utemeljuje centralizirano usposabljanje stroke, ki naj bi šport dvignila na še višjo raven, piše Jernej Suhadolnik v Delu.

Idoli domujejo v poklicnem športu. Osnutek ZSpo bo sistemsko težko pomagal poklicnemu športu, ki naj bi bil le vrh športne piramide ter je gonilo za razvoj športa in množično udeležbo v njem. Z empirično raziskavo bi ugotovili, da je večina najvplivnejših trenerjev vzniknila mimo sedanjega sistema, podobno velja v primeru športnikov.

Učinkoviteje bi bilo, da bi imeli fantje in dekleta, ki so se pripravljeni odreči "normalnemu" življenju najstnikov, pred seboj nagrado v primeru uspeha. V tem primeru bi pridobili vsi: športniki bi bili nagrajeni za 20 let nadčloveških prizadevanj, država za vitkejše zdravstvo in višjo kotacijo v svetovni turistični družini. Sistemsko podporo športu bi lahko dosegli le s politično rešitvijo. ZSpo ne bo spremenil dejstva, da je državna podpora športni dejavnosti padla s 24,7 milijona evrov leta 2010 na lanskih 11,7 milijona.

Treba bi bilo razmisliti o konkretnih ukrepih, s katerimi bi država omogočila razcvet poklicnega športa, posredno pa iztržila več zase, piše komentator.