c S

Varuh človekovih pravic opozarja na neprimeren odnos nekaterih policistov do migrantov

27.11.2015 17:00 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Varuh človekovih pravic je na ministrstvo za notranje zadeve sredi novembra poslal dopis, v katerem opozarja na domnevno neprimeren odnos nekaterih policistov do migrantov. Na drugi strani varuh opozarja na težavne pogoje, v katerih delajo policisti, in ministrstvo poziva, da po potrebi sprejme ukrepe za izboljšanje stanja.

Kot v danes objavljenem dopisu opozarjajo pri varuhu, naj bi posamezni policisti na begunce vpili in kričali, zaznali pa naj bi tudi neprimerne, mestoma rasistične, ksenofobne in posmehljive komentarje ter podajanje osebnega mnenja policistov beguncem glede vključevanja moških v vojsko in boja za domovino.

Begunce naj bi nekateri policisti tudi odrivali in potiskali. Begunci v teh primerih niso bili problematični, pač pa so umirjeno in poslušno sodelovali, navajajo pri varuhu.

Zaznani naj bi bili tudi primeri moraliziranja posameznih policistov o tem, kako je za begunce poskrbljeno v drugih državah, ter navajanja, da v Sloveniji preveč skrbimo za begunce.

Na drugi strani pa varuh izpostavlja težavne delovne pogoje policistov, kot so na primer, da praviloma delajo 12 ur, da se na delo pogosto vozijo iz oddaljenih lokacij, da so lahko utrujeni, neprespani in dalj časa ločeni od svojih družin ter da imajo nizke plače.

Varuh zato ministrstvo poziva, da izpostavljene primere preuči in po potrebi sprejme dodatne ukrepe za izboljšanje stanja.