c S

Francozi bodo demonstrirali prek "predstavnikov"

27.11.2015 16:20 Pariz, 27. novembra (STA) - Skoraj 15.000 Francozov bo ta konec tedna demonstriralo prek svojih predstavnikov. Potem ko je francoska vlada po nedavnih terorističnih napadih prepovedala načrtovani množični shod pred začetkom globalne podnebne konference v Parizu, so namreč nevladne organizacije ljudem omogočile, da na ulice pošljejo svojega zastopnika.

Skoraj 15.000 ljudi, ki bi se želeli udeležiti demonstracij v podporo globalnemu podnebnemu sporazumu, pa jim to v domači državi ni omogočeno, se je za demonstracije registriralo prek spleta. Kakih 10.0000 jih še čaka na svojega "zastopnika".

Na spletni strani march4me.org morajo "utišani" demonstranti objaviti svojo fotografijo, ime in prvo črko priimka ter domače mesto. Enako morajo storiti posamezniki z vsega sveta, ki bi želeli predstavljati še francoske ali druge kolege.

Sistem bo naključno oblikoval pare, tisti, ki bodo ostali brez "zastopnika", pa bodo tega lahko skušali najti še prek spletnih družbenih omrežij.

"Veliko Francozov je odločenih, da bo njihov glas v nedeljo slišan. Sedaj pa je na ljudeh po vsem svetu, da jih podprejo in obljubijo, da jih bodo predstavljali na ulicah domačih mest," je pojasnil izvršni direktor nevladne organizacije Greenpeace International Kumi Naidoo.

Iniciativo so sicer zagnali Greenpeace in člani Podnebne koalicije 21 in ni omejena na Francoze. "Če ne morete povzdigniti svojega glasu v državi, kjer živite, naj bo slišan nekje druge v svetu. Shodi po vsem svetu so pripravljeni ponesti sporočilo v vašem imenu," navaja spletna stran.

V nedeljo bo podnebni shod potekal tudi v Ljubljani, kjer bodo zbrane med drugim nagovorili ljubljanski župan Zoran Janković, pilot, alpinist in fotograf Matevž Lenarčič in ljubljanski pomožni škof Franc Šuštar. "Za velike spremembe smo potrebni vsi, vsak posameznik. Pridružite se največji podnebni mobilizaciji v zgodovini. Skupaj lahko oblikujemo našo prihodnost!" pozivajo organizatorji.

V Parizu bo od 29. novembra do 11. decembra potekala podnebna konferenca, na kateri bo 196 pogodbenic Okvirne konvencije ZN o spremembi podnebja (UNFCCC) skušalo doseči nov globalni podnebni dogovor. Cilj mednarodne skupnosti je omejiti dvig globalne temperature na največ dve stopinji Celzija do konca stoletja glede na predindustrijsko dobo, s čimer bi se svet izognil katastrofalnim posledicam podnebnih sprememb.