c S

Zahteva za ustavno presojo zakona o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja po mnenju vlade neutemeljena

27.11.2015 16:10 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Zahteva za oceno ustavnosti zakona o odvzemu nezakonito pridobljenega premoženja ni utemeljena, je na današnji seji ocenila vlada. Zahtevo je na ustavno sodišče vložilo Okrožno sodišče v Ljubljani, saj med drugim meni, da je dokazni standard razlogov za sum, na podlagi katerega se začne finančna preiskava, prenizek.

Okrožno sodišče je zahtevo vložilo, ker meni, da je dokazni standard razlogov za sum kot pogoj za začetek finančne preiskave in posledično sorazmerno intenziven poseg v lastninski in osebnostni položaj osebe, prenizek.

Sodišče kot protiustavno ocenjuje tudi podnormiranost in nejasnost pri razločevanju, katero premoženje velja za zakonito in katero ne. Še bolj protiustavna naj bi bila po oceni sodišča ureditev premoženja v zvezi s toženimi osebami, ki naj bi bile s prvim tožencem povezane osebe, "saj se lahko zgodi, da je taki osebi zgolj zaradi osebne povezave s prvo toženo stranko odvzeto njeno posebno premoženje in njen prispevek k skupnemu premoženju".

Vlada pa v danes sprejetem mnenju ugotavlja, da je odvzem premoženja nezakonitega izvora brez kazenske obsodbe v skladu z mednarodnimi priporočili in standardi. Prav tako po mnenju vlade ne drži trditev sodišča, da se povezani osebi lahko odvzame njeno posebno premoženje. Povezana oseba za potrebe omenjenega zakona je namreč tista oseba, na katero je bilo premoženje nezakonitega izvora preneseno brezplačno ali za plačilo, ki ne ustreza dejanski vrednosti, ali navidezno, ali je z njenim premoženjem pomešano, pravi vlada.

DZ je zakon o odvzemu nezakonitega premoženja sprejel konec leta 2011, marca lani pa je bil zakon tudi noveliran. Z njim se omogoča finančno preiskavo, ki se lahko začne pri sumu pridobitve nezakonitega premoženja v vrednosti več kot 50.000 evrov, ter določa morebitno začasno zaplembo premoženja, njegovo zamrznitev in odvzem.