c S

Moški, ki je sprožil afero Swissleaks, obsojen na pet let zapora

27.11.2015 15:55 Ženeva, 27. novembra (STA) - Nekdanji zaposleni v švicarski enoti britanske banke HSBC Herve Falciani, ki je z razkritjem podatkov sprožil afero o utaji davkov, znano kot Swissleaks, je bil danes obsojen na pet let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Sodili so mu sicer v odsotnosti.

Sodišče v Bellinzoni na jugu Švice je 43-letnega strokovnjaka za informacijsko tehnologijo spoznalo za krivega industrijskega vohunjenja.

Falciani je po mnenju nekaterih žvižgač, a švicarske oblasti trdijo, da je želel zaslužiti in da imajo podatke, da je želel prodati podatke, ki jih je ukradel. Falciani očitke, da je želel z afero zaslužiti zavrača in poudarja, da je želel zgolj pokazati, da banke podpirajo utajo davkov in pranje denarja, je poročala švicarska tiskovna agencija ATS.

Falcianiju, sicer državljanu Francije in Italije, so sodili v odsotnosti, saj ne želi priti v Švico. Na današnjo odločitev se lahko pritoži na vrhovno sodišče, v zapor pa mu ne bo treba, dokler bo v Franciji, ki Švici ne izroča svojih državljanov.

Afera o utaji davkov je izbruhnila februarja, ko je več medijev poročalo, da je švicarska podružnica HSBC pomagala premožnim strankam z vsega sveta utajevati večmilijardne vsote denarja. Na seznamu je bilo več kot 120.000 strank, banka pa naj bi jim pomagala utajiti 180,6 milijarde evrov.

Švicarsko tožilstvo je postopek zoper švicarsko enoto britanske banke HSBC zaradi suma pranja denarja končalo junija, potem ko je banka pristala na plačilo 40 milijonov frankov (okoli 38 milijonov evrov) odškodnine.