c S

Lavrov: Rusija ukinja brezvizumski režim s Turčijo

27.11.2015 15:35 Moskva, 27. novembra (STA) - Rusija s 1. januarjem ukinja sedanji brezvizumski režim za državljane Turčije, je danes sporočil ruski zunanji minister Sergej Lavrov, potem ko se je sestal s sirskim kolegom Validom Mualemom. Gre za še en povračilni ukrep Moskve, potem ko je Turčija v torek ob meji s Sirijo sestrelila rusko vojaško letalo.

Kot je sicer odločitev za ponovno uvedbo vizumov za Turke utemeljil Lavrov, je Rusija že dolgo zaskrbljena zaradi naraščajoče teroristične grožnje iz Turčije. "To je neposredno povezano z varnostjo Rusije in naših državljanov," je zatrdil.

Pred srečanjem z Mualemom je Lavrov danes opozoril, da je Turčija s torkovo sestrelitvijo ruskega letala "prestopila mejo sprejemljivega". Kot je posvaril, turške oblasti s svojim ravnanjem postavljajo državo v zelo težak položaj "tako z vidika njenih dolgoročnih nacionalnih interesov kot situacije v regiji".

Moskva je že v četrtek sporočila, da bo okrepila nadzor nad uvozom hrane iz Turčije - uradno zaradi pogostih kršitev standardov prehranske varnosti.

Ruski premier Dmitrij Medvedjev je poleg tega v četrtek napovedal, da pripravljajo nabor povračilnih gospodarskih ukrepov proti Turčiji, ki bo pripravljen v dveh dneh.

Med ukrepi, ki jih nameravajo sprejeti, je navedel zaustavitev skupnih gospodarskih projektov, omejevanje finančnih in trgovinskih transakcij, spremembo carinskih tarif ter tudi ukrepe na področjih turizma in prometa.

Turčija sicer vztraja, da je rusko letalo na turško-sirski meji sestrelila, ker je kršilo njen zračni prostor in se ni odzivalo na večkratna opozorila, kar pa Rusija odločno zanika.

Ruski predsednik Vladimir Putin je v minulih dneh med drugim ocenil, da je Turčija s sestrelitvijo namerno pahnila odnose z Rusijo v slepo ulico. Poleg tega je Turčijo označil kot "pomagača teroristov" in ji očital kupovanje nafte od Islamske države.