c S

Janković: Do pokoja bom dokazal svojo pravico

27.11.2015 15:25 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Ljubljanski župan Zoran Janković, ki ga ugotovitve protikorupcijske komisije bremenijo večkratne kršitve zakona o preprečevanju korupcije, napoveduje, da se bo v zvezi s poročilom znova obrnil na sodišče. Trdi, da očitki KPK ne držijo, in napoveduje, da bo "do pokoja dokazal svojo pravico".

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je po njegovih besedah v tokratnem poročilu zgolj ponovila stare očitke in ni upoštevala mnenja revizijske hiše KPMG. Ta je namreč po Jankovićevih besedah z gotovostjo ugotovila, da ni povezave med 208.000 evri transakcij in Mestno občino Ljubljana. V poročilu KPK "niti v enem stavku" ne govori o tem, da nima vira premoženja, dokazuje le, da ni prijavil sprememb v premoženjskem stanju, je ob robu odprtja Gimnastičnega centra Ljubljana še poudaril Janković.

KPK je namreč v nadzoru premoženjskega stanja Zorana Jankovića ugotovila, da je od nastopa županske funkcije večkrat kršil zakon o preprečevanju korupcije, prav tako ni pravočasno sporočal podatkov o svojem premoženjskem stanju. Za 208.000 evrov transakcij KPK ugotavlja izrazita korupcijska tveganja. Komisija je ugotovila, da je Janković v času opravljanja svoje funkcije od leta 2006 "sistematično opuščal svojo zakonsko dolžnost celovite in pravočasne prijave premoženjskega stanja oziroma sprememb skladno z zakonom".

Gre za ponovljen nadzor nad Jankovićevim premoženjskim stanjem. V prvem je KPK, ki ga je takrat vodil Goran Klemenčič, prišel do podobnih ugotovitev. Nato je Janković sprožil upravni spor. Zadeva je šla vse do vrhovnega sodišča, ki je poročilo odpravilo. Predsednik komisije Boris Štefanec se je nato odločil za vnovični pregled Jankovićevega premoženjskega stanja.