c S

Delovna skupina bo preučila zakonodajo, ki zadeva varovanje državne meje

27.11.2015 14:50 Ljubljana, 27. novembra (STA) - Vlada je na današnji seji ustanovila delovno skupino za pripravo potrebnih sprememb zakonodaje, ki se nanaša na varovanje državne meje. Upravi za zaščito in reševanje ter Generalštabu Slovenske vojske je tudi prerazporedila dva milijona evrov za kritje stroškov, nastalih za obvladovanje migracijske krize v oktobru in novembru.

Vlada je omenjeno delovno skupino ustanovila potem, ko so pristojni državni organi preučili zakonodajo, ki se nanaša na migracijsko krizo, in ugotovili, da bi bile za varovanje državne meje potrebne nekatere spremembe zakonodaje. Potrebne pa bi bile tudi spremembe zakona o tujcih.

Upravi RS za zaščito in reševanje ter Generalštabu Slovenske vojske je vlada dodatna dva milijona evrov zagotovila za kritje stroškov, nastalih za obvladovanje migracijske krize v mesecu oktobru in novembru. Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, gre predvsem za stroške, kot so nakup prehrane, najem šotorov, najem sanitarij, stroški za ogrevalne naprave, gorivo in plačilo komunalnih storitev.

Vlada je na seji sprejela tudi mnenje glede pobude varuha človekovih pravic, ki je med drugim predlagal, da se v nastanitvenih in sprejemnih centrih zagotovi prevajalce, da se naredi vse za preprečevanje ločevanja družin in da se poskrbi za ustrezno organizacijo delavcev na terenu.

Kot je zapisano v sporočilu po seji vlade, je v zvezi s priporočili varuha ministrstvo za notranje sprejelo vse potrebne ukrepe.

Ob tem vlada ugotavlja, da do nepredvidenih situacij v času migracijske krize prihaja zaradi nekaterih objektivnih in subjektivnih razlogov, kot so vremenske razmere in odločitve sosednjih držav. "Ne glede na omenjene razloge vsi vpleteni poskušajo zagotoviti visoko stopnjo strokovnosti in profesionalnosti pri reševanju migracijske problematike," zagotavlja vlada. Slednja tudi ocenjuje, da se je Slovenija ustrezno pripravila na prihod migrantov.