c S

Zaradi belega prahu evakuirali bruseljsko mošejo

27.11.2015 08:01 Bruselj, 26. novembra (STA) - V veliki mošeji v Bruslju so danes odkrili sumljivo pošiljko z belim prahom, zaradi česar so iz zgradbe evakuirali vse ljudi, enajst pa so jih dekontaminirali. Kot so kasneje potrdili gasilci, je šlo za moko.

"Bila je samo moka. Vse je negativno. Odpravili smo zaporo," je za francosko tiskovno agencijo AFP povedal tiskovni predstavnik bruseljskih gasilcev Pierre Meys, potem ko je bila ta največja mošeja v Bruslju tri ure obdana z zaporami. Dodal je, da so prah analizirali v laboratoriju.

Gasilka Anne Wibin je pred tem pojasnila, da so sumljivi paket z več ovojnicami, med katerimi je bil v eni bel prah, našli na vhodu v mošejo. Zaradi suma, da gre morda za antraks, so sprejeli preventivne ukrepe. Med dekontaminiranimi pa sta bila po njenih besedah tudi dva policista. Prvi testi so pokazali, da prah ni radioaktiven, je še povedala Wibinova.

Največja mošeja v belgijski prestolnici leži le nekaj ulic od evropskih institucij, policija in gasilci pa so območje okoli nje zaprli.

V mošeji so sumljivo pošiljko odkrili po tem, ko je več mošej v Molenbeeku, ki velja za središče džihadistov v Belgiji, ta teden prejelo grozilna pisma skupine, ki se je poimenovala Krščanska država.

V belgijski prestolnici je sicer od sobote veljala najvišja četrta stopnja teroristične nevarnosti, ki so jo danes popoldne znižali na tretjo. Danes ostaja zaprtih približno polovica postaj podzemne železnice ter muzeji, medtem ko šole in vrtci delujejo od srede. Stopnjo ogroženosti so v soboto povišali zaradi bojazni pred terorističnimi napadi, podobnimi tistim, ki jim je bil 13. novembra priča Pariz.