c S

Ukrajina Rusiji prepovedala uporabo zračnega prostora

25.11.2015 15:05 Kijev, 25. novembra (STA) - Oblasti v Kijevu so danes vsem ruskim letalskim družbam prepovedale letenje v ukrajinskem zračnem prostoru. Gre za nadaljevanje najnovejše zaostritve v odnosih med sosednjima državama, ki sledi današnji napovedi Rusije, da bo ustavila dobavo plina Ukrajini.

V Kijevu je danes potekala seja vlade, ki jo je v živo prenašala televizija, in na njej je premier Arsenij Jacenjuk sporočil, da vsem ruskim letalskim prevoznikom prepovedujejo prečkanje ukrajinskega zračnega prostora.

Ukrep je po njegovem upravičen, saj bi lahko Rusija nebo nad Ukrajino izrabila za "provokacije". "To je vprašanje nacionalne varnosti naše države - odziv na Rusko federacijo in njena agresivna dejanja," je dejal po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. Kot je še dejal, gre "delno za rezultat zaostritve vojaške in geopolitične situacije".

Kijev je sicer 25. oktobra večini ruskih letalskih prevoznikov prepovedal lete v Ukrajino, čemur so nemudoma sledili povračilni ukrepi Moskve, a zgolj preleti Ukrajine oz. uporaba zračnega prostora so bili do danes dovoljeni, spominja AFP.

Ukrajina in njene zahodne zaveznice Rusiji očitajo, da aktivno podpira separatiste na vzhodu Ukrajine. Zaostritev odnosov je spremljala uvedba različnih sankcij tako zahoda proti Rusiji kot obratno.

Potem ko so se razmere na vzhodu države septembra in oktobra letos relativno umirile - najbolj od začetka konflikta pred letom in pol - in sta sprti strani načeloma izvajali mirovni sporazum iz Minska, v zadnjem času od tam znova poročajo o spopadih in smrtnih žrtvah.

Ta konec tedna je tudi odmevala novica, da je polotok Krim, ki si ga je marca lani priključila Rusija, zaradi sabotaž na visokonapetostnih vodih ostal brez elektrike iz Ukrajine, iz katere sicer dobi kar 70 odstotkov energije. Za sabotaže so na ruski strani okrivili krimske Tatare in ukrajinske nacionaliste.

Moskva je v preteklosti že prepovedala prodajo številnih ukrajinskih proizvodov, zdaj pa grozi, da bo - če bo s 1. januarjem v skladu z načrti stopil v veljavo prostotrgovinski sporazum med EU in Ukrajino - v celoti prepovedala uvoz hrane iz Ukrajine.

Kijev je nato ta ponedeljek napovedal prekinitev dobave blaga Krimu in zagrozil s povračilno prepovedjo uvoza hrane iz Rusije.

Danes je sledilo sporočilo ruskega energetskega velikana Gazprom, da je ustavil dobavo plina Ukrajini, potem ko Kijev ni zagotovil vnaprejšnjega plačila za dobavo novih količin.