c S

Odbor za finance brez razprave skozi novelo zakona o odškodninah za vojno in povojno nasilje

25.11.2015 15:05 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Odbor DZ za finance in monetarno politiko je za drugo obravnavo na zasedanju DZ pripravil novelo zakona o plačilu odškodnine žrtvam vojnega in povojnega nasilja. Ta po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za finance Metoda Dragonje odpravlja administrativno oviro, ki je oteževala izplačilo odškodnin osebam, ki ne živijo v Sloveniji.

Po besedah Dragonje vlada novelo predlaga, ker se pri izplačilih odškodnin pojavljajo težave pri tistih, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji. Slovenski državni holding, ki je po zakonu zadolžen za izplačilo odškodnin, namreč trenutno za izplačilo zahteva tudi rezidentstvo oziroma davčno številko, ki pa ga tisti, ki živijo v tujini, nimajo. Zato novela slednje spreminja tako, da davčna številka ni več obvezen element za izplačilo in je dovolj identifikacijska številka iz države, kjer ima upravičenec stalno prebivališče.

Po besedah Dragonje je bilo sicer na podlagi omenjenega zakona, ki je bil sprejet leta 2001, do sredine letošnjega leta izplačanih 298 milijonov evrov odškodnin, pri čemer gre v glavnem za odškodnine internirancem, mobilizirancem ter žrtvam medvojnega in povojnega nasilja. Izplačila se po njegovih besedah sicer počasi zaključujejo.

Razprave o noveli na odboru ni bilo.