c S

Humanitarne organizacije iščejo dodatne prostovoljce za pomoč beguncem

25.11.2015 15:05 Ljubljana, 25. novembra (STA) - V Slovenski filantropiji ugotavljajo, da se je odziv prostovoljcev ob begunskem valu nekoliko zmanjšal, medtem ko potreba zaradi prehodov beguncev prek Slovenije ostaja. Zato pozivajo vse, ki so še pripravljeni iti na teren in pomagati, da se oglasijo. Podobno sporočajo tudi iz Rdečega križa, prav tako so prostovoljci vedno dobrodošli pri Karitasu.

V Slovenski filantropiji pozivajo predvsem ljudi, ki so pripravljeni pomagati in so lokalno blizu sprejemnim in nastanitvenim centrom po Sloveniji, da se oglasijo pri njih. K sodelovanju pa vabijo tudi ljudi od drugod, pri čemer je Lenka Vojnovič iz Slovenske filantropije za STA izpostavila še, da vsi prostovoljci dobijo povrnjene stroške prevoza, prav tako imajo zagotovljeno hrano.

Razlogov za to, da je trenutno nekoliko manjši odziv med prostovoljci, je verjetno več, ugotavlja Vojnovičeva. Nekateri so že pomagali, druge morda moti hladnejše vreme, prav tako verjetno na to vpliva tudi dejstvo, da imajo vsebine v zvezi z begunci v zadnjem času nekoliko manjšo medijsko pozornost.

Pod okriljem Slovenske filantropije dnevno po nastanitvenih in sprejemnih centrih za begunce po Sloveniji sicer pomaga od 40 do 60 prostovoljcev, ki delajo v treh izmenah.

K sodelovanju prostovoljce vabi tudi Rdeči križ Slovenije (RKS), ki vse od začetka drugega begunskega vala koordinira delo za skupno okoli 900 prostovoljk in prostovoljcev. RKS poleg nudenja prve pomoči in združevanja družinskih vezi skupaj z drugimi humanitarnimi organizacijami v vseh sprejemnih in nastanitvenih centrih pomaga s hrano, odejami, oblačili, higienskimi pripomočki in psihosocialno pomočjo. Ob tem poudarjajo, da je množičen prihod ljudi, ki bežijo z območij vojn, velik humanitaren izziv za vse.

Prostovoljci so vedno dobrodošli tudi pri Slovenski karitas, je STA poudaril koordinator za begunsko problematiko Danilo Jesenik. V teh dneh je dnevno aktivnih okoli 65 prostovoljcev Karitasa, ko je bilo beguncev več, jih je bilo na terenu tudi okoli 150 ali še več. Trenutno jim sicer prostovoljcev ne primanjkuje, je pa ob tem po Jesenikovih besedah potrebno skrbno načrtovanje njihovega dela, v glavnem pripravljajo tedenske načrte.

V svojih bazah ima Slovenska karitas okoli 1000 prostovoljcev, kar nekaj jih je v Slovenijo na pomoč prišlo iz tujine v okviru sodelovanja s tujimi organizacijami Karitasa. V drugem begunskem valu od sredine oktobra se je tako zvrstilo že več kot sto tujih prostovoljcev, je povedal Jesenik, ki pa v zadnjem času opaža, da pa se nekoliko zmanjšuje podpora donatorjev.