c S

Jamnik naj ne bi nikoli pokazal, da se zaradi Noviča počuti ogroženega

25.11.2015 14:15 Ljubljana, 25. novembra (STA) - Umorjeni direktor Kemijskega inštituta Janko Jamnik ni nikoli pokazal, da bi se zaradi Milka Noviča, danes obtoženega njegovega umora, počutil ogroženega, je v današnjem nadaljevanju sojenja povedal vodja laboratorija na inštitutu Miran Gaberšček. Klinični psiholog pa pri Noviču ne opaža osebnostnih motenj, ampak sumničavost in občutek ogroženosti.

Gaberšček je sicer pri nekdanjem sodelavcu Noviču dobil občutek, da rad provocira ljudi in da je vzkipljiv, a je vseeno bil presenečen, ko je izvedel, da se za Jamnikovo smrt sumi Noviča, saj da ta "agresivne komponente ni imel".

Klinični psiholog Emil Benedik, ki se je po aretaciji pogovarjal z Novičem, je pri njem opazil pasivno agresivnost, povečano senzibilnost, težje prilagajanje konfliktu, potrebo po uveljavljanju, a hkraten strah, da bi sam postal šef, zaradi česar naj bi uveljavitveno potrebo usmerjal v kritiko. Pri Noviču je opazil tudi, da skuša vzroke za težave projecirati na druge ljudi, sebe pa doživlja kot žrtev.

Danes je pričal tudi lastnik strelskega kluba, ki ga je Novič obiskoval. Ocenil je, da je Novič, kljub temu, da je bil vsakič med streljanjem zmeden, dober strelec, ki bi na razdalji 25 metrov lahko zadel karkoli.

A če se streljanja ne trenira redno, strelska kondicija upade, je še povedal. Novič pa je pri njem streljal osemkrat, nazadnje poleti 2013. Vendar pa v primeru, ko je tarča blizu, strelcem ni treba dolgo meriti, da bi jo zadeli, je dodal. Da bi zadel meter in pol oddaljeno tarčo, bi strelec potreboval sekundo, da bi pravilno nameril, je ocenila priča.

Jamnik je bil ustreljen z neposredne bližine, a s pištolo tipa walther, za katero pa priča ocenjuje, da je nekoliko premajhna za obtoženčevo roko.

Priča je danes še razložila, da mu je Novič povedal, kaj je po poklicu in da se poklicno tudi zanima za tulce oziroma jih zbira v raziskovalne namene. Dvomi pa, da bi Novič uspel izmakniti katerega od nabojev, saj je bil vsakič zraven pri streljanju, je še povedal lastnik strelskega kluba.

Na prejšnjem sojenju je ena od prič povedala, da naj bi ga Novič, ko sta bila skupaj v priporu, prosil za krivo izpovedbo. Novič naj bi sopripornika Mateja Oražma prosil, naj sodišču pove, da je nekemu svojemu someščanu, ki je Noviču uro pred napadom na Jamnika poslal sporočilo sms, prodal pištolo tipa walther. V zameno za krivo izpovedbo naj bi mu Novič obljubljal znižanje kazni v njegovem kazenskem primeru.

Novič je danes sodišču sporočil, da Oražma nikoli ni napeljal k laganju in ga tudi nikoli ni poskušal podkupiti. Oražem naj bi bil tisti, ki je z njim navezal stik in mu povedal za prodajo pištole walther, je danes obtoženi zatrdil na sodišču.

Sojenje se bo z zaslišanjem prič nadaljevalo prihodnjo sredo.

Novič je obtožen, da je 16. decembra lani okoli 19.40 na parkirišču gostinskega lokala na ljubljanskem Viču izza hrbta dvakrat v glavo ustrelil Jamnika. Kot piše v obtožnici, je to storil načrtno in zahrbtno, žrtvi je življenje vzel, ko ta tega ni pričakovala in se tudi ni mogla braniti.