c S

Biden pohvalil Pahorja, da je sprožil proces Brdo

25.11.2015 13:50 Zagreb, 25. novembra (STA) - Slovenski predsednik Borut Pahor se je danes pred formalnim začetkom vrha procesa Brdo Brioni v Zagrebu sestal z ameriškim podpredsednikom Josephom Bidnom, ki ga je v prvi vrsti pohvalil, da je dal pobudo za ta proces in da si prizadeva, da teče naprej.

"ZDA imajo zelo velik interes za to regijo že zadnjih 25 let," je poudaril Biden in dodal, da je zelo pomembno, da se v eni sobi sestajajo vsi predsedniki držav Zahodnega Balkana. "To je velik dosežek. Sam si za to prizadevam že 25 let," je dejal ameriški podpredsednik.

Spomnil je, da ko se je, ko je bil prvič v Zagrebu, sestal še z jugoslovanskim voditeljem Josipom Brozom Titom. Sestal se je tudi s prvim hrvaškim predsednikom Franjem Tuđmanom. "Vse se je spremenilo. In to zaradi slovenskega vodstva, ki je zagnalo ta proces in si prizadeva, da ta teče. Gre za zelo dobro pobudo in pohvaliti vas moram," je še dejal za slovenske medije po pogovorih s Pahorjem, ki so se zavlekli preko načrtovanega časa.

Pahor je na drugi strani povedal, da je namen tokratnega srečanja v Zagrebu predvsem podpora evropski perspektivi državam v regiji in perspektiva članstva v Natu za tiste države, ki to želijo. In da ostanejo odprta vrata za vse, ki si želijo vstopiti. "To ohranja pri državah željo po reformah," je poudaril Pahor in izpostavil, da to ohranja tudi mir in stabilnost.

Slovenski predsednik je še povedal, da sta se z Bidnom pogovarjala tudi o migrantski krizi, kako zmanjšati število prebežnikov in "kako ukrepati skupaj, da to ne bo nastal velik humanitarni problem".

Slovenski predsednik skupaj s hrvaško kolegico Kolindo Grabar-Kitarović danes v Zagrebu gosti vrh procesa Brdo Brioni, ki se ga udeležujejo predsedniki Srbije, Makedonije, Albanije, Kosova, Črne gore ter Bosne in Hercegovine. Častna gosta sta ob Bidnu še predsednik Evropskega sveta Donald Tusk ter avstrijski predsednik Heinz Fischer.