c S

Stroški zaradi begunske krize 8,7 milijona evrov

24.11.2015 13:50 Ljubljana, 24. novembra (STA) - Slovenija je imela zaradi soočanja z begunsko krizo v obdobju do 15. novembra za približno 8,7 milijona evrov stroškov, pri čemer niso zajeti redni stroški dela, je danes v odgovoru na poslansko vprašanje povedal minister za finance Dušan Mramor. Opozoril je tudi na dodatnih 2,5 milijona evrov stroškov zaradi železniških in avtobusnih prevozov.

"Če ob tem upoštevamo, da je do 15. novembra 2015 Slovenijo prečkalo po podatkih policije okoli 216.000, skoraj 217.000 migrantov, znaša strošek migranta na dan 40 evrov in deset centov," je v odgovoru na vprašanje Anje Bah Žibert (SDS) pojasnil Mramor. Notranje ministrstvo je po njegovih besedah doslej finančnemu ministrstvu poslalo štiri poročila o stroških zaradi begunske krize, ki zajemajo obdobje od avgusta do 15. novembra.

Poročila zajemajo stroške, kot so stroški sprejema, namestitve, oskrbe migrantov, potrošni material, najem šotorov, straniščnih kabin, itd. V poročilih o stroških so po Mramorjevih besedah zajete tudi dnevnice in dodatki, ki so povezani s terenskim delom, nočnim delom in podobno. Niso pa vključeni redni stroški dela.

Urejanje migracijske problematike je v pristojnosti države, zato bo ta občinam poravnala vse opravičene stroške, ki so jih imele iz tega naslova, je napovedal Mramor. Za zbiranje, potrjevanje in povračilo stroškov lokalnim skupnostim je po njegovih besedah v skladu z dogovorom med finančnim in notranjim ministrstvom pristojna Uprava RS za zaščito in reševanje.

"Koliko je teh stroškov, ministrstvo za notranje zadeve do sedaj še ni poročalo, bo pa njihovo poročilo podlaga za poplačilo stroškov občinam, ki so prizadete z migracijsko krizo," je dejal Mramor. Poleg omenjenih stroškov se po njegovih besedah ocenjuje, da so nastali tudi stroški železniških in avtobusnih prevozov v skupni višini približno 2,5 milijona evrov. Podatek sicer še ni dokončen.