c S

Koalicijo čudijo Nybergova pozna opozorila na sum korupcije v Savi

13.10.2015 15:46 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - V koaliciji so začudeni nad tem, da je razrešeni direktor DUTB Lars Nyberg prav v ponedeljek, po tolikem času dela v DUTB, opozoril na sum korupcije v Savi. Premier Miro Cerar je medtem dogajanje okoli DUTB danes pojasnjeval poslancem SMC, ki zagotavljajo, da so s pojasnili zadovoljni. V koaliciji za zdaj zaupajo tudi ministru Dušanu Mramorju.

Kot je v izjavi medijem v DZ povedala poslanka SMC Urška Ban, je predsednik svojim poslancem danes pojasnil odstavitev dveh tujcev iz vodstva slabe banke. Po trditvah vlade je šlo za nespoštovanje določil, ki jih je glede plačne politike sprejela vlada.

Nekdanji predsednik upravnega odbora Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) Nyberg je sicer pred dnevi dejal, da mu je Mramor pred medijskimi obsodbami glede plač povedal, da se je čez poletje močno povečal pritisk, da bi se znebili tedanjega glavnega izvršnega direktorja Torbjörna Manssona.

Premier s temi pritiski ni seznanjen in tako ocenjuje, da jih ni bilo, je danes pojasnila Banova.

Odzvala se je tudi na Nybergova opozorila v pismu Cerarju, da je v primeru družbe Sava povsod čutiti vonj po korupciji. Če je ocenil, da je bila korupcija, bi jih lahko pravočasno prijavil pristojnim organom, je pojasnila Banova.

Koalicija si medtem ni povsem enotna v stališču, ali bi morali tudi drugi člani upravnega odbora DUTB oditi s položajev, če se izkaže, da so bili z nepravilnostmi seznanjeni. Medtem ko je minister za finance Mramor pred dnevi zatrdil, da niso bili, pa je državni sekretar Metod Dragonja pozneje dejal nasprotno.

Premier po besedah poslanke SMC delo ostalih treh neizvršnih direktorjev ocenjuje za korektno in meni, da so opravili svoje naloge v skladu s pooblastili, zato za zdaj v SMC ne vidijo razlogov za njihov odpoklic.

Vodja poslancev SMC Simona Kustec Lipicer je minuli četrtek v izjavi medijem zagotovila, da se bodo pristojne institucije ustrezno odzvale, če se bo izkazalo, da so tudi drugi člani upravnega odbora DUTB imeli aktivnosti, ki so v nasprotju z njihovimi pooblastili. Če bo ukrepanje v takem primeru v pristojnosti vlade, ne vidi razloga, da vlada ne bi ukrepala.

Poslanec DeSUS Tomaž Gantar meni, da bi v tem primeru moralo položaje zapustiti celotno vodstvo, to vprašanje pa bodo po njegovih besedah morali razčistiti. Verjame tudi, da "so vedeli več, kot so morda pripravljeni priznati", je dejal v današnji izjavi novinarjem v DZ.

Pri vsaki taki navedbi, kot so bile Nybergove glede korupcije v primeru Sava, pa je po Gantarjevih besedah smiselno preveriti, kaj drži in kaj ne. Vendar precej dvomi v Nybegove navedbe in njegovo ravnanje ocenjuje za neverodostojno in neodgovorno, glede na to, da to zgodbo očitno dalj časa pozna in je o tem spregovoril v trenutku razrešitve.

V javnosti se sicer pojavljajo opozorila glede domnevnih povezav državnega sekretarja Metoda Dragonje s predsednikom uprave Save Matejem Naratom. Gantar meni, da je Dragonja doslej svoje delo dobro opravljal, pričakoval bi tudi več dejstev, da bi lahko rekel, da nekomu ne zaupa.

Prav tako v tem trenutku ne vidi razlogov za nezaupanje v Mramorja. V zvezi z delovanjem DUTB je bilo po Gantarjevih ocenah v preteklosti veliko napačnih korakov in jih ne bi vezal le na zadnjo vlado.

V DeSUS se o tem, ali sta člana upravnega odbora DUTB Marko Simoneti in Imre Balogh prava izbira za vrh DUTB, še niso pogovarjali, a Gantar v tem trenutku ne vidi razloga, da ne bi bila.

Vodja poslancev SD Matjaž Han je dejal, da je Simoneti strokovnjak na svojem področju, Balogha pa pozna samo iz medijev.

Na novinarsko vprašanje, ali Mramor še uživa zaupanje, pa je Han odgovoril, da zdaj ni pomembno, kaj si misli finančni minister. "Mene bolj skrbi, kaj je Nyberg zapisal. Po dveh letih se je spomnil, da je v Sloveniji korupcija. Kje je bil dve leti, ko je dobival tako visoko plačo?" se je vprašal Han.

O imenovanju neizvšnega direktorja, ki ga mora imenovati vlada, v koaliciji še niso govorili. "Ni važno, kaj koalicija misli, mi moramo dobiti na ta pomemben položaj kakovostnega strokovnega človeka, ki bo v prvi vrsti znal tudi prestrukturirati podjetja, ne samo prodajati," je pojasnil Han.

Glede očitka, da se ta zgodba zdaj dogaja zaradi reševanja Save, pa pravi, da je to tipično slovensko. "Ko se začnemo ukvarjati z nekaterimi problemi iz ozadja, začnejo špekulirati. Mislim, da je prav, da se je to naredilo," je dejal.

Upravni odbor DUTB je sicer v ponedeljek na mesto Nyberga imenoval Simonetija, glavni izvršni direktor pa je namesto Manssona postal Balogh.