c S

DZ začel izredno sejo o položaju Slovenije na mednarodnih lestvicah

13.10.2015 15:46 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - DZ je začel izredno sejo, na kateri na zahtevo SDS, NSi in nepovezanega poslanca Bojana Dobovška obravnava domnevno vse slabše uvrstitve Slovenije na mednarodnih lestvicah. Predlagatelji so v uvodu opozorili, da omenjeno upadanje kliče po strukturnih reformah, ki pa jih ni. V vladi pa menijo, da stanje ni tako slabo in da se bo le še izboljševalo.

Marko Pogačnik (SDS) je v predstavitvi zahteve za sklic izredne seje opozoril, da se Slovenija na lestvicah, ki merijo učinkovitost ekonomskega sistema, uvršča vse slabše. Tako se je v poročilu Ekonomska svoboda sveta 2015 med 157 državami uvrstila na 111. mesto, skupaj z Nigerijo in Kitajsko, kar po besedah Pogačnika kaže, da je ekonomsko najmanj svobodna država EU.

Slovenija po besedah poslanca drsi tudi na lestvicah, ki merijo stanje sodstva. "Iz zadnje raziskave Svetovnega ekonomskega foruma je razvidno, da se na področju neodvisnosti sodstva uvršča na 91. mesto od 144 držav, neposredno za Črno goro in Iranom. Gre za skrb zbujajoč podatek, saj zaupanje v sodstvo predstavlja pomemben temelj na področju delovanja pravne države," je dejal.

V SDS jih tudi skrbi, ker Slovenija drsi tudi na področju etičnosti in korupcije.

Po besedah Jožefa Horvata so v NSi podpise za izredno sejo prispevali, ker želijo, da Slovenija postane najboljša država na svetu. "Želimo, da skupaj s poslanci, vlado in drugimi inštitucijami končno naredimo nekaj, kar bo prispevalo k prijaznejšemu poslovnemu okolju, ki bo omogočalo lažji razvoj slovenskih podjetij," je dejal.

"Potrebujemo novo ekonomsko politiko, če ne želimo bega možganov, in pravno državo. In na tem nismo naredili praktično nič," je dejal Horvat in dodal, da na vladni strani ni zaslediti volje za potrebne reforme.

Državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje Tine Brecelj je v odgovoru na očitke opozorila, da različni indeksi in lestvice ne nujno kažejo dejanskega stanja, pa tudi sicer, da je vlada že sprejela nekatere ukrepe, ki bodo izboljšali stanje, kjer je potrebno.

"Različni indeksi so le okvirni kazalniki stanja, saj odražajo tudi nepravne in neekonomske dejavnike, kot so zaupanje v pravni sistem, občutek ekonomske svobode ipd. Je pa dejstvo, da različni indeksi, ki imajo različne metodologije zbiranja in analiziranja podatkov, kažejo različne slike. Statistično posploševanje zato ne sme in ne more kazati dejanskega stanja na posameznih področjih," je dejala.

Po njenih besedah poročila in lestvice, na katere se sklicujejo predlagatelji, večinoma res nosijo letnico 2015, "a podrobnejše branje pokaže, da temeljijo na starejših podatkih". Dodala je, da so danes na voljo že nekatere nove lestvice, "na katerih pa se je Slovenija povzpela".

Pri poročilu o Ekonomski svobodi sveta, na katerega se sklicujejo predlagatelji, je po besedah Brecljeve skozi leta mogoče opaziti manjša nihanja, "ki pa ne kažejo drastičnega poslabšanja". Tako je Slovenija po njenih besedah daleč od sramote ali blamaže, kot to menijo predlagatelji. Glede pravosodja pa je poudarila, da so bile že sprejeti ukrepi, ki bodo izboljšali njegovo delovanje.

Predlagatelji so za sprejem na seji predlagali priporočilo, s katerim bi DZ vlado med drugim pozval, naj začne pripravljati resne strukturne reforme, a so vse točke priporočila poslanci zavrnili že na odboru za pravosodje. DZ tako o predlogu priporočila ne bo glasoval, pač pa bo o njem le opravil razpravo. Za slednjo imajo poslanci rezerviranih sedem ur.