c S

Na sojenju Kanglerju pričala nekdanja podžupanja, kateri naj bi pomagal do zaposlitve

13.10.2015 15:20 Maribor, 13. oktobra (STA) - Na mariborskem sodišču se je danes po nekaj mesecih le nadaljevalo sojenje nekdanjemu županu Francu Kanglerju in direktorici stanovanjskega sklada Tanji Vindiš Furman zaradi domnevne zlorabe položaja pri zaposlitvi nekdanje podžupanje Astrid Bah. Med pričami je nastopila tudi Bahova in dejala, da je službo dobila, ker se je prijavila na razpis.

Kanglerju tožilstvo očita, da je med januarjem 2009 in novembrom 2010 kot župan zlorabil svoj položaj in posredoval pri Vindiš Furmanovi, da Javni medobčinski stanovanjski sklad Maribor (JMSS) zaposli njegovo tedanjo podžupanjo in ji plača šolnino za študij.

Sojenje na mariborskem okrajnem sodišču je nekaj časa stalo na mrtvi točki, saj je bila zadnja obravnava maja letos. Zato je morala glavna obravnava zdaj znova steči, Kangler in Vindiš Furmanova pa sta znova zavrnila vse očitke.

Kanglerjev zagovornik Marko Bošnjak je vztrajal pri vseh dosedanjih ugovorih glede obtožbe in dokazov, med katerimi so tudi sporni prisluhi telefonskim pogovorom Kanglerja. Dodatno je izpostavil, da je policija delala in uporabljala prepise prisluhov brez ustrezne odredbe in potrditve preiskovalnega sodnika, kar je po njegovih trditvah nezakonito. Zato je predlagal, da se prepise prisluhov in vse druge dokaze, pridobljene na podlagi teh prepisov, umakne iz dokaznega gradiva. Sem sodijo tudi listine, ki so jih policisti zasegli na stanovanjskem skladu.

Da bi te zadeve razjasnili, je Kangler predlagal zaslišanje vrste prič, med drugim generalnega direktorja policije Marjana Fanka. Sodnica Alenka Golčer je napovedala, da se bo o predlogih obrambe odločila tekom sodnega postopka, in nadaljevala z zasliševanjem prič.

Prva je nastopila diplomirana ekonomistka iz Slovenske Bistrice, ki se je tako kot Bahova prijavila na razpis za službo v stanovanjskem skladu, a ni izpolnjevala pogojev. Pravnica na JMSS je povedala, da so razpis za omenjeno prosto delovno mesto objavili na enak način in z enakimi pogoji kot pri ostalih razpisih. Ni pa točno vedela, ali so ga objavili samo v prostorih zavoda za zaposlovanje ali tudi na spletu. Pri tem se je izkazalo, da se sporočilo, ki ga imajo v evidenci na zavodu za zaposlovanje, razlikuje od sporočila, ki je bilo zaseženo na stanovanjskem skladu.

Zadnja danes je kot priča nastopila Bahova, ki je bila na prejšnjih obravnavah odsotna. Pojasnila je, da je kot aktivna iskalka zaposlitve opazila razpis v prostorih zavoda za zaposlovanje in se nanj prijavila. Tudi do plačila šolnine naj bi prišla tako kot vsi ostali.

Tožilka Januša Kušar Rotman se je pri zaslišanju Bahove osredotočila na njene izkušnje iz študentskega dela, ki naj bi bile podlaga za zaposlitev. Predložila je kopije študentskih napotnic z napačno navedenim letnikom študija, česar pa Bahova ni mogla komentirati, ker, kot je dejala, jih sama ni nikoli dobila v roke. Sojenje se bo nadaljevalo 23. oktobra.