c S

Supervizor spet s podatki o družbenikih ter članih uprav in nadzornih svetov

13.10.2015 15:53 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v spletni aplikaciji Supervizor ponovno omogočila prikaz imen družbenikov ter članov poslovodnih in nadzornih organov. Sedanji prikaz je skladen z ureditveno odločbo informacijskega pooblaščenca, ki je komisiji naložil zavarovanje podatkov, so sporočili s KPK.

Informacijski pooblaščenec je zahteval zavarovanje podatkov na način, da spletni iskalniki ne bodo omogočali iskanja družb po imenu in priimku družbenika, ustanovitelja, člana nadzornega ali upravnega organa družbe.

Strokovni uslužbenci komisije so pripravili tehnično rešitev, skladno z zahtevami zakona in odločbo informacijskega pooblaščenca, in sicer tako, da se podatki o družbenikih ter članih upravnih in nadzornih organov naložijo in prikažejo v brskalniku, ko do njih dostopa uporabnik s tehnologijo AJAX. Ko podatke zahtevajo spletni iskalniki, ti podatkov ne dobijo, so zapisali pri KPK.

Danes aplikacija Supervizor deluje v polnem obsegu, podatki v njej se osvežujejo redno in avtomatsko.

Komisija se zaveda pomena aplikacije Supervizor za transparentno delovanje javnega sektorja in bo aplikacijo v kratkem še nadgradila z novimi podatki, ki bodo omogočili še podrobnejši vpogled v poslovanje javnega sektorja, so še pojasnili.

KPK je iz aplikacije Supervizor julija začasno umaknila podatke o družbenikih, nadzornikih, članih poslovodnih organov in ustanoviteljev družb. To so storili zaradi odločbe, ki jo je informacijski pooblaščenec v inšpekcijskem postopku KPK vročil 18. junija.

"Inšpekcijski organ je komisiji naložil zavarovanje podatkov o družbenikih, nadzornikih, članih poslovodnih organov in ustanoviteljev družb, in sicer tako, da onemogoči iskalnikom, kot je npr. Google, iskanje po imenu in priimku teh oseb. Po mnenju inšpekcijskega organa je takšno iskanje po veljavni zakonodaji nedovoljeno," so za STA takrat pojasnili na KPK.

Informacijska pooblaščenka Mojca Prelesnik je za STA takrat sicer zatrdila, da tak umik podatkov ni bil potreben, zato je predsednika KPK prosila, da v izogib nejasnostim omenjeno spremembo nemudoma odpravijo in jih o tem tudi obvestijo.