c S

Priporočila za bolj transparentno in demokratično delovanje vlade

13.10.2015 14:17 Ljubljana, 13. oktobra (STA) - Po mnenju ZL ima vlada Mira Cerarja težave z demokratičnostjo in transparentnostjo vodenja postopkov ter svojega dela. Zato so v ZL pripravili šest priporočil, katerih izpolnitev bo po njihovem mnenju dvignila stopnjo demokratičnosti delovanja vlade in vseh drugih državnih organov, je na novinarski konferenci pojasnil poslanec ZL Matej T. Vatovec.

Nabor šestih priporočil bo poslanska skupina ZL v parlamentarni postopek vložila danes. V ZL priporočajo ponovno uvedbo magnetograma sej vlade, zagotavljanje sledljivosti priprave zakonov, zagotovitev javnosti mnenj službe vlade za zakonodajo, sodelovanje javnosti pri pripravi predpisov, javno objavo sklicev sej vlade s pripadajočim dnevnim redom ter celovito analizo delovanja portala e-demokracija.

Kot je danes izpostavil Vatovec, je nadzor javnosti nad transparentnostjo sodne in zakonodajne veje oblasti zadovoljiv, nad transparentnostjo izvršne veje oblasti pa zagotovo pomanjkljiv. Vendar ustava po njegovih besedah določa, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo in da ima vsak državljan pravico sodelovati pri upravljanju javnih zadev.

Kljub temu, da je Cerarjeva vlada v začetku poudarjala pomen transparentnosti in obljubljala, da bo sprejemala vse potrebne ukrepe za povečanje transparentnosti, je v zadnjem letu sprejemala ukrepe, ki gredo v nasprotno smer, je prepričan Vatovec.

Če vlada ne spoštuje svojih načel in osnovnih pravnih aktov, pa je po njegovih besedah zaskrbljujoče. Demokratičnost pri vodenju postopkov izhaja iz najvišjih pravnih aktov, je še dodal.