c S

Malezijsko letalo sestreljeno z območja pod nadzorom Kijeva

13.10.2015 12:29 Moskva, 13. oktobra (STA) - Malezijsko letalo je bilo julija lani nad Ukrajino sestreljeno z območja, ki je bilo pod nadzorom ukrajinske vojske, je v svoji preiskavi incidenta ugotovilo rusko orožarsko podjetje Almaz Antej. To med drugim proizvaja raketne sisteme Buk, ki naj bi jih glede na poročanje medijev nizozemski preiskovalci okrivili za sestrelitev letala.

Ruski orožarski koncern je glede strmoglavljenja letala v Moskvi sklical novinarsko konferenco na isti dan, kot je predvidena uradna predstavitev končnega poročila nizozemskih preiskovalcev.

Že pred tem je sicer nizozemski časnik Volkskrant poročal, da naj bi preiskovalci ugotovili, da je bil boeing 777 sestreljen z raketo zemlja-zrak Buk, in sicer z območja pod nadzorom proruskih separatistov.

Ugotovitve ruskega podjetja temu nasprotujejo. "Če je bil boeing sestreljen z raketnim sistemom Buk, ga je iz kraja Zaroščensko zadela raketa tipa 9M38," je dejal prvi mož podjetja Jan Novikov.

Zaroščensko naj bi bilo v času tragedije pod nadzorom vladnih sil. Da letalo ni bilo sestreljeno z območja pod nadzorom proruskih separatistov, po navedbah podjetja potrjuje tudi ugotovitev, da je bil boeing zadet v levo stran.

Poleg tega je Novikov po poročanju nemške tiskovne agencije dpa zatrdil, da tipa rakete 9M38, ki je del raketnega sistema Buk, ruska vojska nima več.

Končno poročilo mednarodne preiskave bo sicer nizozemski varnostni odbor (OVV) uradno predstavil ob 13.15 v letalski bazi Gilze-Rijen na jugu Nizozemske.

Boeing 777 malezijske letalske družbe Malaysia Airlines je nad Ukrajino med hudimi boji med ukrajinsko vojsko in proruskimi separatisti že glede na dosedanje domneve sestrelila raketa. Pri tem je umrlo vseh 298 ljudi na krovu, med katerimi je bila večina Nizozemcev.