c S

Amnesty International vojne zločine očita tudi Kurdom v Siriji

13.10.2015 11:08 Damask, 13. oktobra (STA) - Grozljivim zgodbam iz Sirije ni videti konca. Brutalne zločine nad tamkajšnjimi prebivalci, kolikor jih še ni zbežalo, očitno izvajajo vse strani - poleg režimskih sil in teroristov tudi kurdski borci. Mednarodna organizacija za človekove pravice Amnesty International namreč zdaj tudi Kurdom očita hude vojne zločine, pri čemer jih vodi maščevanje.

Kot v danes objavljenem poročilu opozarja AI, so Kurdi na severu in severovzhodu Sirije krivi hudih vojnih zločinov, od preganjanja civilnega prebivalstva do uničevanja celotnih vasi. Na tem večinsko kurdskem območju, ki je pod nadzorom kurdske stranke PYD, je bilo z domov pregnanih že na tisoče ljudi. Organizacija ocenjuje, da to ravnanje predstavlja vojne zločine.

AI se pri teh očitkih med drugim sklicuje na navedbe očividcev in satelitske posnetke, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Kot so povedali očividci, za krutimi dejanji lokalnih veljakov s PYD na čelu pogosto stoji maševanje - maščevanje za domnevne simpatije ali povezave s pripadniki teroristične Islamske države (IS) ali drugih oboroženih skupin.

Pod pretvezo boja proti IS naj bi kurdske sile tako pogosto izvajale "namerno, usklajeno kampanjo kolektivnega kaznovanja civilistov v vaseh, ki so bile pred tem v rokah IS ali kjer neko majhno manjšino ljudi sumijo podpore tej skupini".

Tako naj bi npr. Kurdi med lanskim in letošnjim poletjem uničili skoraj celotno vas Hanija, v številnih krajih v provinci Raka pa so domnevnim podpornikom grozili, da jih bodo pobili, če ne bodo sami odšli. Ljudem naj bi med drugim tudi grozili, da bodo ZDA rekli, da so teroristi, nakar bodo nad njih prišli ameriški bombniki.

PYD je, kot pojasnjuje dpa, zelo blizu Kurdski delavski stranki (PKK), ki je v Turčiji - pa tudi s strani zveze Nato in EU - označena kot teroristična organizacija in prepovedana. Obenem je povezana s kurdskimi Enotami za ljudsko obrambo (YPG).

Te veljajo za najmočnejšo silo na severu Sirije in so obenem najpomembnejši partner Zahoda v boju proti IS na terenu. Skupaj z več zmernimi uporniškimi skupinami v Siriji so oblikovale novo zavezništvo proti IS.

ZDA so se nedavno odločile spremeniti svojo strategijo v Siriji, kar bo vodilo v še večjo ameriško vojaško pomoč Kurdom na severu Sirije. Američani namreč po novem ne bodo več sami v tujini urili zmernih sirskih upornikov in jih nato pošiljali v boj v Sirijo, ampak bodo raje okrepili pomoč tistim, ki se tam že borijo proti režimu Bašarja al Asada in teroristom IS. Podpreti naj bi nameravale več kot 20.000 kurdskih in do 5000 arabskih borcev na severu Sirije, piše dpa.

Turčija je zelo kritična do zavezništva ZDA z YPG, saj se boji nastanka kurdske države na svoji južni meji, poleg tega pa YPG vidi kot sirsko krilo PKK.