c S

Ginekolog Dejan Ognjenovik obsojen na štiri leta zapora

13.10.2015 09:18 Maribor, 13. oktobra (STA) - Ptujsko okrožno sodišče je ptujskega ginekologa Dejana Ognjenovika, vpletenega v afero z izdajanjem receptov za draga biološka zdravila, obsodilo na štiri leta zapora, ker je zlorabil svoj položaj in zaupanje ter kršil zdravniško etiko, piše današnji Večer. Če bo sodba pravnomočna, bo moral Ognjenovik tudi vrniti okoli 487.000 evrov.

Specialist za ginekologijo in porodništvo naj bi s pomagači unovčil več kot 70 ponarejenih receptov za biološka zdravila za rakave bolnike in je od 3. julija lani v mariborskem priporu. Ptujsko tožilstvo mu je očitalo, da je svoj položaj izrabil, da bi si pridobil protipravno premoženjsko korist v znesku skoraj pol milijona evrov, poroča Večer.

Na svoje ime in na ime svoje bolne matere je Ognjenovik izdal pet receptov v vrednosti dobrih 29.000 evrov, še večjo korist pa si je pridobil z izdajo skupaj 71 receptov za zdravila glivec, afinitor in tarceva, ki so namenjena bolnikom z rakom, v vrednosti 476.000 evrov, pri čemer naj bi mu pomagali drugi znani in neznani osumljenci.

Če bo sodba pravnomočna, bo moral Ognjenovik Zavodu za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) vrniti dobrih 367.000 evrov, zavarovalnicam Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna pa še skoraj 120.000 evrov.

Ptujsko ponarejanje receptov in njihovo vnovčevanje v lekarnah na Ptuju, v Ljubljani in Mariboru je prvo tako v državi, obtoženec pa je v zmoto spravil uslužbence lekarn, ki so na podlagi več kot 70 ponarejenih receptov izdajali draga zdravila in tako povzročil škodo ZZZS ter zavarovalnicam Adriatic Slovenica, Triglav in Vzajemna.

Sodnica Katja Kolarič je za krivega spoznala tudi Vladimirja Jolića, upokojenega ginekologa iz ptujske bolnišnice, ki naj bi Ognjenoviku pri omenjenih izdajah receptov naklepno pomagal in zato podpisal 12 bianko zelenih receptov v skupni vrednosti 91.000 evrov. Jolić je bil obsojen na poldrugo leto zapora s preizkusno dobo treh let, še piše Večer.

Mariborski kriminalisti so lansko poletje ugotovili, da je več zdravnikov skupaj s še nekaj sostorilci izdajalo ali pomagalo pri izdaji receptov za zdravila, ki jih sploh ne bi smeli izdajati, saj za njihovo izdajo niso bili pooblaščeni.

Šlo je predvsem za tri različne vrste zdravil, ki so bila vsa zelo draga in namenjena predvsem zdravljenju različnih oblik raka. V preiskavi so ugotovili, da so osumljeni v letih 2012 in 2013 ponaredili skupno 76 receptov za zdravila, katerih skupna vrednost znaša nekaj manj kot pol milijona evrov.