c S

Na čelu DUTB odslej Simoneti in Balogh

13.10.2015 08:03 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Upravni odbor Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) je danes imenoval naslednika prejšnji teden razrešenega predsednika upravnega odbora Larsa Nyberga. To je postal dosedanji član upravnega odbora Marko Simoneti, so sporočili iz DUTB. Novi glavni izvršni direktor pa je namesto Torbjörna Manssona postal Imre Balogh.

Vlada je Nyberga predčasno razrešila prejšnji teden, ker - kot je pojasnila - ni poskrbel za uskladitev plačil vodilnim z novo plačno politiko DUTB.

Hkrati je vlada s položaja člana upravnega odbora odpoklicala tudi Torbjörna Manssona, ki je predsedoval trem izvršnim direktorjem. Upravni odbor se je danes s to vladno odločitvijo seznanil ter Manssona razrešil tudi z mesta glavnega izvršnega direktorja. Namesto njega je na to mesto imenoval člana upravnega odbora Imreja Balogha.

Janez Škrubej in Aleš Koršič ostajata člana upravnega odbora in izvršna direktorja DUTB. V naslednjih dneh bosta prejela predlog nove pogodbe o zaposlitvi, ki bo v celoti skladna z veljavno plačno politiko DUTB, še napovedujejo v DUTB. Kljub ožji sestavi petih članov je upravni odbor sklepčen.

Balogh bo položaj začasnega glavnega izvršnega direktorja nastopil v torek in jo bo opravljal do izvedbe mednarodnega razpisa za stalnega izvršnega direktorja. Njegova plača bo skladna z veljavno plačno politiko DUTB, njegov položaj neizvršnega direktorja pa bo medtem miroval.

Z namenom, da bi zagotovili verodostojen postopek izbire novega stalnega izvršnega direktorja, se je upravni odbor odločil vladi predlagati, da imenuje novega neizvršnega direktorja in tako okrepi sestavo sedanjega upravnega odbora. Ta naj bi imel mednarodne izkušnje na področju prestrukturiranja terjatev.

Z namenom krepitve korporativnega upravljanja DUTB upravni odbor vladi tudi predlaga, naj v statutu oz. zakonu jasno opredeli pooblastila neizvršnih direktorjev, da imenujejo in razrešujejo izvršne direktorje.

Vlada naj poleg tega tudi opredeli novo plačno politiko na način, ki bo v mednarodnem merilu omogočala konkurenčno nagrajevanje in pritegnila izkušene mednarodne ter domače strokovnjake za položaj izvršnih direktorjev DUTB.