c S

Sindikati in vlada kljub približevalnim predlogom še vedno precej narazen

13.10.2015 07:57 Ljubljana, 12. oktobra (STA) - Predstavniki vlade in sindikatov javnega sektorja so po današnjem krogu pogajanj še vedno precej oddaljeni od dogovora. Potem ko je vlada podala svoj približevalni predlog in so v sindikatih spremembe ocenili kot minimalne, so tudi sami nekoliko popustili. Kot pravijo, v enaki meri, kot je to storila vlada.

Za sindikate je izhodišče dogovor iz leta 2014, ki predvideva, da se zdaj veljavni ukrepi s prihodnjim letom sprostijo.

Tudi v svojem zadnjem predlogu naj bi sindikati še vedno vztrajali, da se o nižjem regresu in podaljšanju ukrepov iz zakona za uravnoteženje javnih financ sploh niso pripravljeni pogajati. Pristali pa bi na desetodstotno znižanje premij za dodatno pokojninsko zavarovanje, pri plačni lestvici pa na mesec zamika, da bi se torej zdaj znižana plačna lestvica namesto z januarjem sprostila s februarjem prihodnje leto.

"Sindikati so popustili v enaki meri, kot je to naredila vlada," je po srečanju pojasnil predsednik Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Branimir Štrukelj in dodal, da so še vedno pri lekarniški tehtnici, kjer se tehtajo male količine.

Vlada je namreč pri plačni lestvici prav tako popustila za mesec dni. Če je sprva želela podaljšanje veljavnosti znižane plačne lestvice še celo leto 2016, zdaj pristaja, da bi se plačna lestvica sprostila z decembrom prihodnje leto. Sindikatom pa je ponudila tudi sicer še vedno znižan, a glede na letos nekoliko višji regres.

Pogajanja so nato prekinili, saj je vlada ugotovila, da nima več mandata za njihovo nadaljevanje. Kot je pojasnil minister za javno upravo Boris Koprivnikar, je sindikalna stran popustila tako, "da je od skupnega predloga za prek 200 milijonov dejansko popustila za štiri, pet milijonov evrov" in bi težko rekli, da je "radikalno pristopila k popuščanjem".

Dejstvo pa je, da so pričakovanja sindikalne strani daleč preko mandata te pogajalske skupine, je dodal minister in pojasnil, da morajo, če želijo sredstva za plače povečevati, to nekje vzeti. Zato gredo na vlado po odgovor na vprašanje, "za koliko morebiti še lahko povečamo maso za plače in kako to pokriti".

Pogajanja bodo nadaljevali v ponedeljek.