c S

Cerar in Katainen o investicijah in pomoči komisije pri pripravi projekta drugega tira

09.10.2015 16:21 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Premier Miro Cerar in in podpredsednik Evropske komisije, pristojen za rast, naložbe in konkurenčnost Jyrkij Katainen sta na srečanju v Ljubljani govorila o naložbenem načrtu komisije in investicijah. Govorila sta tudi o projektu izgradnje drugega tira, Katainen pa je dejal, da je komisija Sloveniji pripravljena pomagati pri pripravi projekta.

Slovenija podpira naložbeni načrt Evropske komisije in v njem vidi priložnosti za gospodarski razvoj, zato se bo vanj intenzivno vključila, je po današnjem srečanju dejal Cerar. Tudi na ta način želi Slovenija podpreti gospodarstvo, izboljšati poslovno okolje in spodbujati javno-zasebna partnerstva oz. prihod tujih naložb v Slovenijo.

Cerar je Katainena opozoril na specifike malih držav in gospodarstev. "Pričakujemo, da bomo kljub temu imeli dovolj možnosti, da s svojimi dobrimi projekti uspemo in jih v prihodnjih letih razvijemo," je dejal premier. Po njegovi oceni je Slovenija v zadnjem zelo uspešna pri izvajanju naložb iz kohezijske politike, ki jih v prihodnje nameravajo dopolniti s priložnostmi, ki jih ponuja naložbeni načrt Evropske komisije.

Spregovorila sta tudi o finančni podpori malim in srednje velikim podjetjem, investicijam v energetsko učinkovitost in v modernizacijo energetske in prometne infrastrukture. "Pri tem smo izpostavili naš načrt modernizacije slovenskih železnic in izgradnje drugega tira med Koprom in Divačo," je izpostavil Cerar.

Katainen je dodal, da je komisija pripravljena pomagati Sloveniji pri strukturiranju projekta drugega tira, saj gre za razmeroma zapleten projekt, komisija pa krepi del aktivnosti pri svetovanju članicam. "Strokovnjaki iz Evropske investicijske banke in Evropske komisije bodo svetovali pri investicijah," je pojasnil.

Po mnenju podpredsednika Evropske komisije je Slovenija ena izmed članic, ki ima težave predvsem pri financiranju malih in srednjih podjetij, naložbeni načrt komisije pa se med drugim osredotoča tudi to področje. Pri tem bi lahko pri financiranju sodelovali tudi s komercialnimi bankami, je ocenil. "Evropski naložbeni sklad lahko najhitreje izkoristite prav s financiranjem malih in srednjih podjetij," je poudaril Katainen.

Cerar je na vprašanje, ali morebitna pomoč komisije pri pripravi projekta drugega tira pomeni, da Slovenija ne išče več zasebnega investitorja, dejal, da je tesnejše sodelovanje del priprave na začetek del na projektu. "Preverjamo vse možnosti in sodelujemo z vsakim, ki nam lahko da dober nasvet, odločitev pa bo na koncu, verjamem, da tudi v sodelovanju s komisijo, na koncu naša," je poudaril.

Premier se danes ni mogel izogniti niti vprašanjem o spremembah v vodstvu Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Ponovil je, da se vlada oz. politika ne bo vmešavala v delo slabe banke, mora pa vlada kot skupščina zagotoviti zakonitost in transparentnost njenega delovanja. Spomnil je, da je vlada spomladi z različnimi ukrepi omejila in odpravila nekatere slabe prakse, s strani slabe banke pa je bila odzivnost, kot je ocenil, slaba.

"Ne gre za političen poseg, gre za varstvo zakonitega in transparentnega delovanja DUTB," je poudaril Cerar. Pričakuje, da se bo upravni odbor družbe izpopolnil tako, da bo lahko že v prihodnjih tednih normalno nadaljeval z delom.

Katainen je dodal, da komisija zadeve ne komentira, saj da je to v pristojnosti slovenske vlade. Komisija je namreč v svojih priporočilih že podala mnenje o korporativnem upravljanju, zdaj pa spremlja razvoj dogodkov.