c S

Družba Bežigrajski športni park brez soglasja za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona

09.10.2015 14:53 Ljubljana, 09. oktobra (STA) - Družba Bežigrajski športni park (BŠP) je ponovno ostala brez okoljevarstvenega soglasja za gradnjo na območju Plečnikovega stadiona. Ministrstvo za okolje in prostor je namreč zavrnilo pritožbo družbe zoper odločbo Agencije RS za okolje (Arso), ki je decembra lani zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja za izgradnjo Športnega parka Bežigrad.

Kot je za STA pojasnila Maja Štefula iz družbe BŠP, se je z zavrnitvijo pritožbe družbe sicer seznanila na spletni strani Arso, vendar odločbe še niso prejeli, zato je ne morejo komentirati.

Na ministrstvu pa so za STA pojasnili, da je pritožba neutemeljena ter da je agencija pravilno ugotovila dejansko stanje, pravilno uporabila materialne predpise in ni storila bistvenih kršitev določil upravnega postopka.

Razlog za zavrnitev okoljevarstvenega soglasja so bile visoko presežene vrednosti kazalcev hrupa v času gradnje. Investitor s poročilom o vplivih na okolje ni uspel izkazati nasprotnega, so še pojasnili na ministrstvu.

Družba BŠP je okoljevarstveno soglasje za projekt pridobila že maja 2012, a je ministrstvo za kmetijstvo in okolje novembra istega leta soglasje po pritožbi stanovalcev Fondovih hiš odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje Arso.

Arso je v ponovnem postopku zavrnila zahtevek BŠP za izdajo soglasja, vendar je pristojno ministrstvo junija letos nato odločbo agencije, s katero so zavrnili izdajo soglasja, odpravilo in zadevo vrnilo v ponovno odločanje. Arso je še enkrat zavrnila izdajo okoljevarstvenega soglasja in družba BŠP se je na to pritožila.

Za projekt prenove je družba BŠP leta 2009 na mednarodnem natečaju izbrala rešitev biroja GMP iz Berlina. Ta predvideva, da bodo zgodovinske elemente stadiona prenovili in ohranili takšne, kot jih je zasnoval Plečnik. Novi objekti - večnadstropna stavba s hotelom, športna klinika in trgovine ter niz stolpičev za poslovne prostore in bivanje - pa bodo fizično in programsko ločeni od obstoječih. Pod stadionom je predvidena garaža za približno 2300 avtomobilov.

Vendar prebivalci Fondovih hiš že od začetka projekta nasprotujejo pozidavi zelenice ob blokih pri ljubljanskem bežigrajskem stadionu in vztrajajo, da morajo Fondovi vrtovi ostati zelena površina, saj niso le pripadajoče zemljišče k stanovanjskim stavbam, temveč tudi območje kulturnega spomenika, na katerem se ne sme graditi.

Ljubljanski mestni svet bo 19. oktobra ponovno odločal o podaljšanju sodelovanja občine z družbo GSA poslovneža Joca Pečečnika in Olimpijskim komitejem Slovenije pri projektu Bežigrajski športni park. Če se bo večina v mestnem svetu strinjala, bo občina že osmič podaljšala družbeno pogodbo skupne družbe BŠP in ji s tem dala še eno leto, da pridobi dovoljenja za začetek gradnje.