c S

Avstrijska policija: Begunci so se v tovornjaku zelo hitro zadušili

04.09.2015 15:10 Železno, 04. septembra (STA) - Avstrijska policija je danes sporočila, da v tovornjaku, v katerem so minuli teden ob avstrijski avtocesti našli mrtve begunce, ni deloval sistem za hlajenje in da so se begunce zadušili zelo hitro, ko je bilo vozilo še na madžarskem ozemlju.

Načelnik policije na Gradiščanskem Peter Doskozil je na današnji novinarski konferenci v Železnem še razkril, da je bilo 71 beguncev, ki so umrli v tovornjaku, iz Sirije, Iraka in Afganistana. Ob tem predvidevajo, da potovalni dokumenti, ki so jih našli v vozilu, pripadajo umrlim beguncem, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Kot je še dejal Doskozil, identifikacija žrtev zaradi napredovanega razpadanja trupel najverjetneje ne bo mogoča v vseh primerih. Povedal je še, da naj bi skupina beguncev umrla v uri in pol.

Hkrati je avstrijska policija ugotovila, da je ista skupina tihotapcev ljudi na isti dan, ko so na avstrijski avtocesti na Gradiščanskem našli 71 mrtvih beguncev, v Avstrijo pripeljala še 81 oseb. Skupini je sicer med vožnjo uspelo, da so z lomilko dvakrat odprli stranska vrta vozila, so bili pa očitno v enaki smrtni nevarnosti kot 71 beguncev, ki so se zadušili.

Na Madžarskem so zaradi njihove smrti aretirali pet oseb, med njimi tudi voznika, ena oseba pa je v priporu v Bolgariji.