c S

Begunci z železniške postaje v Budimpešti peš proti Avstriji

04.09.2015 14:13 Budimpešta, 04. septembra (STA) - Z železniške postaje Keleti v Budimpešti se je danes več sto beguncev, ki so več dni zaman čakali na vlake proti Zahodu, peš odpravilo proti Avstriji, poročajo tuje tiskovne agencije. Begunci, ki s sabo nosijo vse svoje premoženje, hodijo skozi središče madžarske prestolnice in ob tem vzklikajo: "Avstrija, Avstrija".

V koloni beguncev so po poročanju nemške tiskovne agencije dpa tudi družine z majhnimi otroki. "Če potujemo v majhnih skupinah, nas policija lahko aretira, a skupaj smo močni," je po navedbah dpa poudaril mladenič iz sirskega Alepa.

Policija proti koloni beguncev za zdaj ni posredovala.

Prebežniki so se na pot proti 175 kilometrov oddaljeni meji z Avstrijo peš odpravili po tem, ko so na postaji več dni čakali na vlake. Na postaji Keleti in njeni okolici je sicer po navedbah medijev v zadnjih dneh na pot na Zahod čakalo med 2000 in 3000 beguncev.

Budimpešta je v ponedeljek migrantom dovolila nadaljevanje poti z vlaki v druge evropske države. Nato je v torek glavno železniško postajo v prestolnici zanje zaprla in sporočila, da jim bo v skladu s pravili EU to preprečila.

V četrtek je policija beguncem znova dovolila vstop na postajo. Več sto se jih je v upanju, da bodo naposled dosegli Avstrijo in kasneje Nemčijo, ki je za večino cilj, vkrcalo na vlaka, ki naj bi bila namenjena v Sopron proti meji z Avstrijo in Gjur ob meji s Slovaško. Vendar je oba vlaka na poti ustavila policija in prebežnike skušala prepeljati v begunske centre. A begunci na vlaku za Sopron so se uprli ter se niso pustili registrirati in še vztrajajo na vlaku.

Madžarske železnice so v četrtek sporočile, da do nadaljnjega s postaje Keleti ne bo odpeljal noben mednarodni vlak za Zahodno Evropo. Vlaki proti Avstriji sicer vozijo, a le do meje.